Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Sportrevalidatie therapie

Sportrevalidatie Therapie of Revalidatie Therapie is de therapeutische interventie die wordt gebruikt voor de behandeling van pijn, blessures, ziekten en andere pathologieën van het bewegingsapparaat. Het helpt u bij een snel en gezond herstel, het behouden van uw optimale conditie, het verminderen van pijn en het voorkomen van verdere blessures. 

Bij revalidatie therapie worden therapeutische oefeningen, manuele therapie en andere revalidatietechnieken gebruikt, die zowel atleten als de algemene bevolking ten goede komen.

Voor wie is sportrevalidatie therapie geschikt?

Revalidatie Therapie wordt geadviseerd bij de volgende aandoeningen:

 • Chronische pijn met name lage rugpijn;
 • Chronische aandoeningen van botten en gewrichten, waaronder artritis en osteoporose;
 • Verstuikingen of ligamentaire letsels van schouder-, pols-, knie-, of enkelgewrichten;
 • Neurologische aandoeningen zoals beroerte, ruggenmergletsel of hersenletsel;
 • Wervelkolomaandoeningen zoals ischias, artritis en tussenwervelschijf aandoeningen; 
 • Revalidatie na schouder-, ruggengraat-, been- en andere operaties; 
 • Postoperatieve revalidatie na heup-, knie-, of andere gewrichtsvervangende ingrepen;
 • Behandeling van post-fracturen, bursitis en tendinopathieën; 
 • Sportblessures en trauma’s;
 • Andere aandoeningen zoals tenniselleboog, carpaletunnelsyndroom, bevroren schouder, achillespees en nog veel meer;

Revalidatie Therapie is een uitgebreide therapeutische benadering en kan daarom een behandelingsoptie zijn voor vele gezondheidsproblemen die handicaps of diverse andere chronische en ernstige aandoeningen veroorzaken. 

 

rugpijn
KNGF logo

Doelstellingen van sportrevalidatie therapie 

Revalidatie Therapie is belangrijk voor mensen van alle leeftijden en van alle beroepen en achtergronden. Het belangrijkste doel is om u onafhankelijk te maken in uw dagelijkse taken, uw functioneren te optimaliseren en uw lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Als u een sporter bent, heeft sportrevalidatie therapie als doel uw blessures snel te genezen, uw conditie te maximaliseren, prestaties te optimaliseren en spier- en skeletletsels of trauma’s te voorkomen. Bovendien zijn de doelen van revalidatie therapie voor elk individu anders en deze doelen worden meestal vastgesteld op basis van de ernst van de aandoening en de eisen en verwachtingen van de patiënt. Het uiteindelijke doel van alle therapieën is te zorgen voor een lichaam dat pijnvrij is en in een optimale toestand verkeert, zowel lichamelijk als geestelijk.

fysiotherapie na corona

De voordelen van sportrevalidatie therapie

Er zijn talloze gezondheidsvoordelen van revalidatie therapie. Een aantal daarvan vindt u hieronder:

 • Pijnbestrijding
  Pijnbestrijding is het hoofddoel van alle behandelingen inclusief revalidatie therapie. Een aantal therapeutische oefeningen en modaliteiten zullen uw functionele bewegingen vergemakkelijken en pijnvrij maken.
 • Verlichting van zwelling en ontsteking
  Een ander voordeel van interventionele therapieën is de permanente en effectieve verlichting van ontstekingen en zwellingen die het genezingsproces versnellen en bijdragen tot een snel herstel.   
 • Spiercontracties voorkomen
  Spiercontracties zijn verkortingen van spieren als gevolg van langdurige inactiviteit of onbeweeglijkheid, veroorzaakt door een ziekte of letsel aan het bewegingsapparaat. Revalidatietherapieën zullen deze contracturen voorkomen en de spierprestaties en de gezondheid verbeteren.
 • Revalidatie van sportblessures
  Ligamentaire letsels, verrekkingen of verstuikingen, spierscheuren, breuken en alle andere relevante sportletsels kunnen doeltreffend worden behandeld met sportrevalidatie therapie. 
 • Prestaties verbeteren en herstel bevorderen
  Gerichte therapieën kunnen onevenwichtigheden in de weke delen als gevolg van repetitieve bewegingen en inspannende lichamelijke activiteiten corrigeren, helpen bij een gezond herstel, prestaties verbeteren en functionele revalidatie bevorderen.
 • Flexibiliteit en ROM verbeteren
  Wondcontractie door fibrose en spierspasmen kunnen de flexibiliteit beperken en de ROM beperken, wat leidt tot slechte prestaties, chronische pijn en andere problemen. Deze problemen kunnen gemakkelijk worden aangepakt met revalidatietherapieën die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van een persoon.
 • Proprioceptie en coördinatie
  Verbeterde proprioceptie en coördinatie zijn ook haalbaar door methoden en technieken die in revalidatietherapie worden gebruikt.
 • Kracht en uithoudingsvermogen
  Naast spieren, botten en gewrichten kan sportrevalidatie therapie ook uw mentale gezondheid bevorderen, het ademhalingsstelsel versterken en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen vergroten.   
postoperatieve fysiotherapie

Sportrevalidatie therapeutische technieken

Sportrevalidatie Therapie is een behandeling die is toegesneden op een aantal gezondheidsaandoeningen en bestaat uit een breed scala van methoden en technieken die worden gebruikt om verschillende ziekten te behandelen. Hieronder volgt een korte toelichting op deze technieken:

Manuele therapie

Manuele therapie omvat gewrichtsmobilisatie technieken, ROM-oefeningen, spierstrekkings- en spierversterkende oefeningen, mobilisatietechnieken voor weke delen en myofasciale release-therapie.

Oefeningen

Oefeningen voor revalidatie doeleinden staan bekend als therapeutische oefeningen en omvatten alle soorten geleide bewegingen die de kracht verbeteren, de pijn verlichten en de functionele prestaties optimaliseren. 

Acupunctuur

Sommige fysiotherapeuten en gezondheidswerkers gebruiken technieken van acupunctuur en dry needling om snel verlichting te krijgen van spierspanning en triggerpoints. Bij deze methode worden medisch goedgekeurde, fijne en dunne naalden rechtstreeks in specifieke pijnpunten ingebracht.

Elektrotherapie

Bij elektrotherapie worden bepaalde modaliteiten gebruikt die elektrische stimulatie geven aan de getroffen spier of lichaamszone. Elektrische stimulatie zal op haar beurt de pijnbanen veranderen, zenuwen stimuleren, de bloedsomloop bevorderen, of gewoon een placebo-effect geven om therapeutische oefeningen te vergemakkelijken en de pijn te verlichten. Elektrotherapie omvat TENS, ultrageluid, elektrische spierstimulatie (EMS), korte golf diathermie, hydro collaterale packs, en infrarood therapie.

Cryotherapie

Cryotherapie is de toepassing van ijs of andere koude voorwerpen om zwellingen te behandelen, pijn te verminderen, spier genezing te bevorderen, artritische pijn te verlichten, zenuwirritatie te voorkomen en ontspanning teweeg te brengen. Bij cryotherapie worden ijssprays, ijspakkingen, ijsmassage en eenvoudige of bubbelbad-onderdompelingen gebruikt. 

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Verder