Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Psychosomatische Fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Om te begrijpen hoe een fysiotherapeut psychosomatische aandoeningen behandelt, moet u enige gedegen kennis hebben van de psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatisch is een combinatie van twee termen; ‘psyche’ betekent geest en ‘soma’ betekent lichaam, en elke aandoening die tegelijkertijd je geest en lichaam beïnvloedt staat bekend als Psychosomatische Aandoeningen. Met andere woorden, psychosomatische stoornissen zijn de lichamelijke manifestaties van geestesziekten en emotionele stoornissen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Psychosomatische Stoornissen Symptomen

Wanneer je je emotioneel overweldigd voelt, zal er een grote kans zijn op lichamelijke manifestaties van de symptomen die het volgende kunnen omvatten:

 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Maagproblemen zoals indigestie, diarree, enz.
 • Moeite met focus en concentratie
 • Slapeloosheid
 • Extreme vermoeidheid
 • Lichaamspijn
 • Duizeligheid

Als de psychosomatische ziekten niet worden gediagnosticeerd, kunnen emotionele schommelingen de lichamelijke ziekten verergeren, zoals seksuele disfunctie, migraine, hoge bloeddruk, aandoeningen van de luchtwegen, en zelfs uw immuniteit aantasten, waardoor u een groter risico loopt om ernstige infecties op te lopen.

Oorzaken van Psychosomatische Aandoeningen

De precieze oorzaak van psychosomatische aandoeningen is niet bekend en bijna alle medische theorieën hebben geen bevredigende verklaring kunnen geven. Niettemin blijken bepaalde psychische stoornissen verantwoordelijk te zijn voor psychosomatische verschijnselen en symptomen. Aangenomen wordt dat de volgende stoornissen de oorzaak zijn van psychosomatische aandoeningen:

 • Hormonale onevenwichtigheden kunnen uw lichaam en geest ongunstig beïnvloeden, en de symptomen van psychosomatische stoornissen uitlokken.
 • Depressie staat bekend als de belangrijkste pathologie achter psychosomatische aandoeningen. Depressie verslechtert niet alleen je geestelijk welzijn, maar heeft ook een drastische invloed op je lichamelijke gezondheid en veroorzaakt onverklaarbare lichaamspijn, slaapstoornissen, spijsverteringsproblemen, enz.
 • Angst, stress, paniekaanvallen, of te veel spanning kan je vatbaar maken voor ernstige hoofdpijn, lichaamspijn, en zelfs ademhalingsproblemen.
 • Overbelasting van het werk, conflicten, inspannende routines kunnen ook psychologische en lichamelijke problemen veroorzaken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze stoornissen in de familie voorkomen en ook kunnen ontstaan als u lijdt aan zintuiglijke beperkingen.

robin de man fysiotherapeut
Robin de Man
Fysiotherapeut

In september 2019 ben ik bij First Fysio terecht gekomen en werk er met veel plezier. Ik ben in het vak fysiotherapie gerold via mijn opleiding Sport & Bewegen, waarin ik tijdens stages veel mee kon lopen met fysiotherapeuten. In het vak ben ik voornamelijk geïnteresseerd in het psychosomatische deel van de fysiotherapie.

Lees Verder
KNGF logo

Behandeling van Psychosomatische Stoornissen

Psychosomatische stoornissen hebben een complexe etiologie en worden gekenmerkt door vele symptomen. Bij het plannen van de behandeling wordt prioriteit gegeven aan de behandeling van de lichamelijke verschijnselen van de ziekte en daarna wordt de behandeling verlegd naar het genezen van de emotionele of mentale oorzaak van de ziekte. Een team van artsen, psychiaters en fysiotherapeuten werken samen voor effectieve en snelle interventies.

Fysiotherapie Oefeningen

Uw fysiotherapeut zal bij de behandeling van psychosomatische aandoeningen gebruik maken van de volgende oefeningen en technieken.

 • Manuele therapie om spierspasmen, bewegingsstoornissen en chronische lichaamspijn te behandelen
 • Ademhalingsoefeningen die gericht zijn op uw ademhalingsproblemen veroorzaakt door emotionele onevenwichtigheden
 • Lichte aerobe oefeningen die de zuurstof- en bloedtoevoer naar uw spieren, hersenen, hart en andere delen van het lichaam verbeteren 
 • Oefeningen om uw houding te verbeteren en misvormingen te voorkomen
psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische Psychotherapie

Voor psychosomatische aandoeningen wordt Cognitieve Gedragstherapie (CGT) beschouwd als een behandeling bij uitstek. Daarnaast zal uw psycholoog andere psychotherapieën gebruiken om de primaire oorzaak van de psychische aandoening aan te pakken. Uw arts zal ook NSAID’s en andere pijnstillers voorschrijven om de pijn te verminderen. Andere interventies, bijvoorbeeld yoga, meditatie, mindfulness technieken, ontspanningsoefeningen en stretching kunnen ook helpen om de fysieke en mentale manifestaties van psychosomatische aandoeningen te minimaliseren en helpen u zelfs om het ontstaan van deze aandoeningen in de eerste plaats te voorkomen.

Tegelijkertijd wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut die uw ademhalings- en bewegingsapparaatproblemen zal behandelen.

Psychosomatische Fysiotherapie

De fysiotherapeutische behandeling begint na een volledig onderzoek van de huidige klachten en het evalueren van de relevante medische voorgeschiedenis en andere diagnostische onderzoeken. Hierdoor krijgt uw fysiotherapeut een duidelijk beeld van uw situatie en wensen.

psychosomatische fysiotherapie

Voordelen van Psychosomatische Fysiotherapie

Fysiotherapie is een brede discipline die snel groeit en nu een fundamenteel onderdeel van de gezondheidszorg is geworden. In het geval van psychosomatische aandoeningen is fysiotherapie van cruciaal belang en kan het uw herstel bespoedigen en tegelijkertijd blijvende verlichting bieden. Psychosomatische fysiotherapie is uiterst heilzaam voor u en enkele van deze voordelen zijn:

 • U krijgt aanzienlijke verlichting van de chronische lichaamspijn die wordt veroorzaakt door te veel stress en overbelasting. Na een aantal sessies zal uw lichaamspijn permanent genezen zijn.
 • Fysiotherapie kan verschillende spier- en skeletaandoeningen genezen die het gevolg zijn van psychische aandoeningen.
 • Ademhalingsproblemen veroorzaakt door stress en angst zijn ook te behandelen met fysiotherapie. Ademhalingsoefeningen kunnen u bijvoorbeeld helpen om van kortademigheid, zware ademhaling of dyspneu af te komen.
 • Fysiotherapie helpt u om meer zelfvertrouwen te krijgen en helpt u ook om beter om te gaan met stress en emotionele schommelingen.
 • Uw bewegingen worden soepeler en soepeler zonder pijn.
 • Psychosomatische fysiotherapie zal uw lichaamshouding corrigeren zodat u gewicht en druk gelijkmatig over het lichaam kunt verdelen. 

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Verder