Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie (MMT) is een gespecialiseerde tak van de fysiotherapie die zich richt op de medische invalshoek van oefeningen en revalidatie therapieën. Medische trainingstherapie verschilt van typische fysiotherapie en wordt meestal gebruikt voor de behandeling en beheersing van blessures en zowel acute als chronische pijnbestrijding.

MMT bestaat uit een reeks gerichte oefeningen die de spierkracht en -stabiliteit vergroten en de coördinatie en het uithoudingsvermogen verbeteren. Daarnaast is MMT erop gericht spieren op te bouwen, uithoudingsvermogen te ontwikkelen, uw cardiovasculair systeem en fysiologisch functioneren te versterken en uw algehele lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren.

Wie zou medische trainingstherapie moeten krijgen? 

Medische trainingstherapie is uiterst heilzaam als u te maken heeft met de volgende aandoeningen:

  • Het verhelpen van problemen die na de operatie ontstaan, zoals spierzwakte, verminderde bewegingsbereiken, een afname van de fysieke kracht, stijfheid van spieren en gewrichten en andere neurologische of musculoskeletale problemen.
  • Behandeling van chronische pijn, bijvoorbeeld lage rugpijn.
  • Chronische aandoeningen van botten, spieren en gewrichten zoals osteoporose, reumatoïde artritis en osteoartritis.
  • Problemen in verband met het cardiovasculaire systeem, het ademhalingsstelsel en het integumentaire systeem.
  • Andere musculoskeletale problemen zoals spierspasmen, pijn, stijfheid, immobiliteit en verminderde kracht.
  • MMT kan ook worden gebruikt om de conditie te verbeteren, het uithoudingsvermogen te maximaliseren en de fysieke kracht te vergroten.
Fysiotherapie nekpijn
KNGF logo

Duur van medische trainingstherapie

De duur van de medische trainingstherapie hangt af van de ernst van de ziekte en de toestand van de patiënt. De duur van de behandeling kan worden verlengd of verkort naarmate de behandeling vordert. Gewoonlijk zal uw arts beginnen met een duur van 3 maanden na een volledige evaluatie van uw problemen. Aangezien MMT zich bezighoudt met prominente lichamelijke problemen, acuut of chronisch, en ernstige ziekten, wordt daarom ongeveer 3 maanden aangewezen voor volledige revalidatie (dat betekent: een snel en gezond herstel). 3 maanden is slechts het gemiddelde tijdspanne voor een MMT sessie. Het kan dus worden aangepast aan de behoeften van de patiënt. 

Bovendien duren MMT-sessies ongeveer 30 minuten per dag en kunnen ze in het begin 4 keer per week worden uitgevoerd. Deze cijfers zijn echter strikt afhankelijk van de patiënt en variëren dus van patiënt tot patiënt.

Technieken die gebruikt worden bij medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie is gebaseerd op een holistische benadering die uw fysieke, psychologische, sociale en emotionele aspecten omvat. De technieken en oefeningen die in MMT worden gebruikt zijn vergelijkbaar met fysiotherapie, maar zijn geavanceerder en doelgerichter. Enkele van deze technieken zijn:

Therapeutische Oefeningen

Therapeutische oefeningen zijn het belangrijkste onderdeel van MMT die zich richten op het herstellen en verbeteren van mobiliteit, flexibiliteit en functie. Deze therapeutische interventie is belangrijk voor de behandeling van blessures, chronische pijn, postoperatieve revalidatie, hersenaandoeningen, waaronder een beroerte, en gedesorganiseerde motorische vaardigheden. Therapeutische oefeningen omvatten krachttraining, balanstraining, range of motion oefeningen, weerstandstraining en nog veel meer. 

Manuele therapie

Manuele therapie wordt niet alleen gebruikt voor de behandeling van functionele stoornissen, maar kan ook een nauwkeurige diagnose van verschillende bewegingsstoornissen stellen. In MMT worden gespecialiseerde manuele therapieën toegepast voor de behandeling van bewegingsstoornissen en pijnverlichting. Weke delen mobilisatie, gewrichtsmobilisatie, low-impact aerobic conditioning, versterkende en rekkende oefeningen en spier-energie technieken, zijn enkele van de meest gebruikte manuele therapie technieken in MMT.

Kinesiotaping

Kinesiotaping is een andere belangrijke techniek die in MMT wordt gebruikt. Het bestaat uit gekleurde bandages die rekbaar en niet klevend zijn en die geblesseerde spierzones bedekken en talrijke therapeutische voordelen bieden. Kinesio taping is belangrijk, omdat het geblesseerde spieren ondersteunt tijdens beweging, pijn verlicht, verdere blessures voorkomt en uw prestaties optimaliseert.  

Triggerpoint Therapie

Triggerpoint therapie, ook bekend als myofasciale release, is de behandeling van zeer gevoelige, prikkelbare plekken of knopen in de gespannen skeletspieren. Deze triggerpoints veroorzaken pijnlijke en beperkte bewegingen, kunnen het bewegingsbereik aanzienlijk beperken en uw prestaties ernstig belemmeren. In MMT wordt triggerpoint therapie gebruikt om pijn en gevoeligheid te behandelen en uw prestaties te optimaliseren.  

Modaliteiten

Fysiotherapeutische modaliteiten of therapeutische modaliteiten zijn belangrijk voor een snel herstel en een effectieve behandeling. Het type modaliteit hangt af van de te behandelen aandoening en de doelen van de medische trainingstherapie. De meest gebruikte modaliteiten in MMT zijn: ultrageluid, gewichten, TENS-unit, IFC-unit, cryotherapie, thermotherapie, iontoforese, en LASER.  

Bewegingsruimte First Fysio

Doelstellingen van medische trainingstherapie

Medische trainingstherapie belooft uw onafhankelijkheid en individualiteit te herstellen, zodat u weer een gezond en normaal leven kunt leiden. Het belangrijkste doel van MMT is het herstellen van uw lichaamsfuncties en het opnieuw opbouwen van uw bewegingsapparaat. Deze therapie richt zich op het herstel van uw evenwicht en veerkracht en versterkt tegelijkertijd uw geestelijke gezondheid en lichamelijke prestaties. 

MMT bestaat uit een reeks oefeningen en technieken die zo zijn ontworpen dat ze direct gericht zijn op uw spieren, botten, gewrichten, ligamenten en pezen en daarbij hun functies en kracht optimaliseren. Aan het eind van de sessies zult u een volledige verlichting van pijn en andere lichamelijke symptomen merken, een zelfverzekerde en verbeterde houding, het vermogen om vrij te lopen en een gevoel van zelfredzaamheid in de activiteiten van het dagelijks leven.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Verder