Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Fysiotherapie bij verstuikte enkel klachten

Het scheuren en uitrekken van een gewrichtsband is een verstuiking. Het meest voorkomende gebied van verstuiking is de enkel. Daarom is een verstuiking een veel voorkomende blessure bij sporters.

Oorzaken van enkelverstuiking

 • Vallen waardoor de enkel verzwikt
 • Tijdens het lopen op een onregelmatig oppervlak
 • Pijn tijdens het sporten
 • Een ander persoon die op uw voeten trapt 
 • Verdraaiing van enkelgewricht bij traplopen

Risicofactoren van enkelverstuiking

 • Slechte gezondheidstoestand
 • Calcium tekort in botten
 • Misvorming van het gewricht
 • Onregelmatige oppervlakken
 • Overbelasting van het gewricht

Tekenen en symptomen van enkelverstuiking

 • Ontsteking van het gewricht
 • Pijn bij het dragen van gewicht
 • U voelt een gevoeligheid aan de aangedane voet 
 • Het bewegingsbereik is beperkt
 • Zwelling aan de aangedane voet
 • Instabiliteit van het gewricht
Fysiotherapie enkel

Behandeling van de enkelverstuiking in fysiotherapie 

De allereerste behandeling van een verstuiking is cryotherapie (ijsvorming), elevatie, compressie en rust.

Pas cryotherapie toe gedurende 10-15 minuten.

 

Oefeningen voor bewegingsbereik

 • Alfabetische/nummeringsoefening
  Trek met uw teen een cijfer of een alfabet na terwijl u cryotherapie doet. Probeer uw enkel in alle richtingen te laten bewegen. Herhaal dit 3 keer.
 • Handdoek krullen
  Leg een handdoek op de vloer en beweeg uw voet net alsof u de vloer schoonmaakt met behulp van uw voet en teenbeweging.
 • Kuit strekken
  Ga voor de muur staan. Plaats uw hand op de muur ter hoogte van uw schouder. Plaats het been dat u wilt strekken op 1 à 2 passen afstand van het andere been, zodat u de strekking op dat been gemakkelijk kunt voelen. Houd dit 20-30 sec vast en herhaal het 2-3 keer.
 • Elevatie
  Breng uw voet omhoog.

Snelle en vakkundige behandeling

Wij werken zonder wachtlijsten en behandeling kan daarom op korte termijn plaatsvinden. Ook in de avonduren bent u van harte welkom. In Leeuwarden staan wij bekend als een praktijk waar u vriendelijk en professioneel wordt geholpen. Het team van fysiotherapeuten beschikt over de juiste kennis om u verder te kunnen helpen. Naast de behandelingen in onze praktijk adviseren wij u graag hoe u de rugklachten in de toekomst kunt voorkomen en op een prettige manier kunt thuiswerken. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Enkel klachten Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Veel Gelezen Artikelen