Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Post-COVID-19 Revalidatie

Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken. U kan bijvoorbeeld, nadat u hersteld bent van een ernstige COVID-19 aanval, te maken krijgen met een achteruitgang van uw geestelijke gezondheid. Daarnaast kunt u last krijgen van emotionele stoornissen, waarbij u in een dergelijke situatie een psychiater nodig zult hebben voor geestelijke revalidatie. Daarbij is de rol van de voedingsdeskundige ook zeer vitaal om voedingstekorten en -zwakte te compenseren. 

Het belangrijkste onderdeel van de post-COVID-19 revalidatie is echter de fysiotherapie. Fysiotherapie wordt niet alleen aanbevolen in de post-revalidatie van de ziekte, maar het is uiterst heilzaam om ook tijdens de behandeling van COVID-19 fysiotherapie te volgen (uiteraard in combinatie de voorgeschreven met medicijnen). 

Rol van de fysiotherapie bij COVID-19

Fysiotherapie is een zeer belangrijk onderdeel geworden van klinische settings over de hele wereld én is nu de primaire behandelingsoptie geworden voor talloze ziekten. In het geval van aandoeningen van de luchtwegen, waaronder COVID-19, is het belang van fysiotherapie onvermijdelijk. 

U kunt maximaal voordeel halen uit fysiotherapie zowel tijdens de ziekenhuisopname als na het herstel van de ziekte. Als u een ernstige infectie door COVID-19 hebt opgelopen, moet u zich zo snel mogelijk in het ziekenhuis laten opnemen. Anders kan de ziekte zeer ernstig worden en zelfs de dood tot gevolg hebben.

KNGF logo
fysiotherapie na corona

De rol van fysiotherapie tijdens de COVID-19 revalidatie

Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis krijgt u een compleet behandelplan dat ook als belangrijk onderdeel fysiotherapie bevat. Om met COVID-19 om te gaan, kan een fysiotherapeut op de volgende manieren helpen:

  • Omdat COVID-19 een infectie van de luchtwegen is, zal de fysiotherapeut borstfysiotherapie uitvoeren om de ophoping van slijm in de longen en luchtwegen te voorkomen. Bovendien zal de borstfysiotherapie dit dikke vocht mobiliseren en helpen om het uit het lichaam af te voeren.
  • Na een ernstige aanval van COVID-19 wordt de patiënt onmiddellijk opgenomen op de intensive care unit (ICU) om verdere schade te voorkomen. In deze toestand moet een fysiotherapeut ervoor zorgen dat de gewrichten en spieren van de patiënt in een gezonde toestand verkeren en geen kracht verliezen, aangezien de bewusteloze patiënt enkele dagen hulpbehoevend is.
  • Fysiotherapie is erop gericht de normale bewegings-bereiken van alle gewrichten en spieren te handhaven terwijl de patiënt onder sedatie is.
  • Een fysiotherapeut kan uw verblijf in het ziekenhuis verkorten en uw herstel bespoedigen. 
  • Bij bedlegerige patiënten is er een groot risico op het ontstaan van huidzweren of doorligwonden. Doorligwonden kunnen echter gemakkelijk worden vermeden door fysiotherapie.   
  • Tenslotte stelt fysiotherapie de patiënten in staat hun mobiliteit en fysieke kracht te behouden, zodat zij, wanneer zij uit het ziekenhuis ontslagen worden, sterk genoeg zijn om zo snel mogelijk aan hun dagelijkse routines te beginnen.
fysiotherapie na corona

De rol van fysiotherapie bij revalidatie ná COVID-19

Wanneer uw COVID-test negatief is en u eindelijk dit dodelijke virus hebt overwonnen, moet u nog steeds goed voor uzelf zorgen. Er is kans op vroegtijdige vermoeidheid of uitputting en u kunt zich te zwak voelen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. Daarom hebt u een fysiotherapeut nodig die helpt bij uw herstel, zelfs nadat u uit het ziekenhuis of de IC bent ontslagen. Een fysiotherapeut kan u op de volgende manieren helpen bij de post-COVID-19 revalidatie:

  • De eerste en belangrijkste rol van fysiotherapie in de COVID-19 behandeling is om uw herstel te versnellen en uw verblijf in het ziekenhuis te minimaliseren.
  • Patiënten presenteren zich vaak met klachten van droge hoest, constante vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden die negatieve gevolgen kunnen hebben voor hun longen en algemene gezondheid. Om dergelijke situaties te bestrijden, wordt patiënten geadviseerd om verschillende sessies respiratoire fysiotherapie of borstfysiotherapie te volgen. Bij fysiotherapie van de borstkas worden manuele technieken zoals percussie, cupping, klappen en trillingen, autogene drainage, diep ademhalen, huffen, geassisteerde hoest en vele andere technieken gebruikt, afhankelijk van de toestand van de patiënt.
  • Onderzoek naar COVID- 19 heeft uitgewezen dat een persoon in totaal 2% van zijn spiermassa kan verliezen als gevolg van inactiviteit. Dit verlies kan leiden tot vroegtijdige vermoeidheid, extreme moeheid en lethargisch gedrag. Uw fysiotherapeut zal dus onmiddellijk beginnen met basisoefeningen met weinig impact, waaronder actief-passieve bewegingen, ROM-oefeningen, balanstraining en coördinatieoefeningen, gedurende 10-15 minuten per dag of zo lang als u ze gemakkelijk kunt uitvoeren. Daarna zal uw fysiotherapeut overgaan op duurtraining en krachttraining om uw lichamelijke gezondheid te verbeteren. Hiervoor krijgt u lange sessies van aerobische oefeningen, weerstandstraining en andere oefeningen met meerdere gewrichten.  
  • Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis of na uw ontslag kunt u emotioneel zodanig uitgeput raken dat u voortdurend onder invloed van extreme stress staat. Daarom zal de fysiotherapeut zich zowel op uw lichamelijke als uw emotionele gezondheid richten bij het opstellen van uw behandelplan na het herstel. U leert ontspanningsoefeningen, meditatietechnieken en ademhalingsoefeningen om ook uw emotionele en mentale gezondheid te herstellen en te behouden.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Verder