Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Frozen Shoulder klachten

Een ‘frozen shoulder’ betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Een andere term voor frozen shoulder is ‘adhesieve capsulitis’. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm.

frozen shoulder fysiotherapie

Tekenen en symptomen van frozen shoulder

Frozen shoulder ontwikkelt zich langzaam en wordt erger naarmate de tijd verstrijkt. Symptomen van een frozen shoulder:

 • Pijn wordt erger ‘s nachts tijdens het slapen.
 • Tekenen en symptomen van frozen shoulder verergeren als ze niet tijdig behandeld worden.
 • Als u niet uitvoeren van een beweging met de getroffen schouder het kan uw lichaam in een beroerte en mastectomie. Dus het is noodzakelijk om oefeningen uit te voeren en een fysiotherapeut te bezoeken tot volledig herstel.

De klachten van de frozen shoulder variëren tijdens de 3 stadia van frozen shoulder

 • Fase 1: Dit is de ‘verstijvende’ fase (freezing), die zes weken tot maximaal negen maanden kan duren. Schouder beweging veroorzaakt pijn en beperkt uw bereik van de beweging. De pijn neemt geleidelijk toe en tegelijkertijd neemt de beweeglijkheid af. 
 • Fase 2: Deze fase wordt de ‘frozen fase’ genoemd. Beweging is moeilijk en je voelt stijfheid bij het bewegen van je schouder. De pijn neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en twaalf maanden duren.
 • Fase 3: De laatste fase, de zogenaamde ‘ontdooiende’ fase. Betere beweging en bereik van de beweging wordt beter. De pijn verdwijnt naar de achtergrond en de beweeglijkheid keert langzaam terug. Deze fase duurt zo’n twee tot twaalf maanden.

Oorzaken van een frozen shoulder

 • Overmatig gebruik van het gewricht
 • Ongeval
 • Verkramping van het kapsel
 • Fractuur
 • Langdurige immobilisatie
 • Chirurgie

Risicofactoren van een frozen shoulder

 • Leeftijd
 • Een andere ziekte (zoals diabetes, schildklier, Parkinson)
 • Geslacht
 • Hartaandoening

Frozen shoulder (of stijve schouder) is de ontsteking van het schouderkapsel ook wel bekend als adhesive capsulitis.

Fysiotherapie schouder
frozen shoulder

Behandeling van frozen shoulder door fysiotherapeut 

Oefeningen zijn de beste manier om een frozen shoulder te behandelen. 

 • Cirkelvormige beweging/slinger oefening
  Sta rechtop en de handpositie is anatomisch, net zoals uw vingers naar de grond wijzen, en begin dan uw schouder in verschillende richtingen te bewegen, circulatie, linker- en rechterkant. Beweeg ook uw arm naar achteren en naar voren, net als zwaaien.
 • Katrol oefening
  Dit is een zeer nuttige en belangrijke oefening voor frozen shoulder patiënten. Leg een handdoek op een touw. Houd de rand in elke hand en begin te trekken met de ene hand en dan met de andere hand. Doe 3 sets van 15 herhalingen met elk.
 • Klimmuur
  Een klimmuur is als het beklimmen van een berg. Maar op een klimmuur moet je je vingers gebruiken. Plaats je vingers op een muur en begin ermee de muur te beklimmen. Klim met je vingers op de muur van boven naar beneden en vice versa. Het werkt als een sleutel voor oefeningen thuis. 

Daarbij zijn onderstaande oefeningen ook een goede manier om een frozen shoulder te behandelen:

 • Bewegingsbereik oefeningen
 • Voorste schouder strekken 
 • Achterste schouder strekken 
 • Het strekken van de schouder maakt uw pijnlijke arm sensationeel en pijnvrij.

Manuele therapie bij een frozen shoulder

Uw fysiotherapeut kan manuele therapie uitvoeren in verschillende posities en bereiken, zodat het bewegingsbereik van de frozen shoulder niet wordt beïnvloed. Dit betekent: ‘verkleefd en ontstoken kapsel’. Het gaat om het kapsel tussen het schouderblad en bovenarm.

Behandelmethoden van een frozen shoulder
Cryotherapie wordt gebruikt om uw schouderontsteking te verminderen, terwijl warmtetherapie wordt gebruikt om de pijn te verminderen.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Frozen Shoulder Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen