Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Sportfysiotherapie

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen en voorkomen van sportblessures. Daarnaast kan een sportfysiotherapeut kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, gericht helpen om beter te bewegen. Hij gebruikt hierbij sport als onderdeel van de therapie. Ook begeleidt hij sporters op weg naar een bepaalde sportprestatie, bijvoorbeeld met de opbouw naar het lopen van een marathon en mensen die erg graag aan sport willen gaan doen maar die moeite hebben om dit goed op te pakken.

Het werk van een sporttherapeut

In de basis behandelt een sportfysiotherapeut opgelopen blessures. Meestal zijn dit blessures aan knieën, enkels en schouders, maar in principe kunnen blessures voorkomen aan alle spieren en gewrichten. Een sportfysiotherapeut richt zich tijdens een behandeling echter niet altijd alleen maar op het herstel van de opgelopen blessure, er worden vaak ook andere spiergroepen getraind die nog wel belastbaar zijn, om hier achteruitgang in te voorkomen of om bepaalde functies, tijdelijk, over te nemen. Daarnaast geeft een sportfysiotherapeut advies en voorlichting en geeft hij of zij specifieke trainingen om te zorgen dat blessures niet optreden. Er wordt veel samengewerkt met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en tegenwoordig is een sportfysiotherapeut ook vaak verbonden aan sportverenigingen en sportbonden.

Waarom een speciale sportfysiotherapeut?

Als een blessure door een sportfysiotherapeut behandeld wordt, dan is de benaderwijze ietwat verschillend van een gewone fysiotherapeut Dit komt omdat een sportfysiotherapeut heel functioneel en heel sport specifiek traint, waardoor het vaak alweer snel mogelijk is om op het oude niveau de trainingen te hervatten. Als dit nodig is, voert hij of zij overleg met de trainer zodat ook hier een samenwerking ontstaat die gericht is op een juist herstel en een snelle hervatting van het sporten op het oude niveau.

Voor een sportfysiotherapeut hebt u geen verwijzing nodig. Of u – een deel van – de kosten van uw behandeling vergoed krijgt van uw ziektekostenverzekeraar is echter wel afhankelijk van de manier waarop u verzekerd bent. De kosten worden meestal vergoed volgens de dekking van algemeen fysiotherapeut, maar dit zit niet in de basisverzekering. Neem daarom altijd van tevoren contact op met uw ziektekostenverzekeraar zodat u niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan.

Sportfysiotherapie in Leeuwarden

De voorbereiding op een sportevenement, zoals het lopen van een marathon, is meer dan trainen en het opbouwen van een conditie. Want wat is de juiste looptechniek zodat u lekkerder loopt met minder kans op blessures?

Misschien kampt u al een tijdje met een sportblessure en wilt u weer pijnvrij bewegen. Voor sportfysiotherapie in Leeuwarden maakt u een afspraak bij First Fysio. 

sport fysiotherapie leeuwarden

Wat wij kunnen doen

Verantwoord revalideren en trainen, daar draait het om bij First Fysio. We richten ons op trainingsopbouw, voeding, preventie en de behandeling van sportblessures. Uw sportfysiotherapeut in Leeuwarden helpt wanneer u een blessure heeft of overtraind bent. We begrijpen wat er tijdens het sporten met het lichaam gebeurt en snappen hoe een blessure ontstaat.

Sportfysiotherapie behandeling

Met een gerichte behandeling en advies zorgt First Fysio ervoor dat u binnen afzienbare tijd uw training op het oude niveau hervat.

Sportfysiotherapie draait niet alleen om herstel van blessure, maar kan ook bedoeld zijn om juist de lichaamsdelen te trainen die nog wel belastbaar zijn.

Daarnaast is blessurepreventie ook erg belangrijk. Tijdens het onderzoek wordt bepaald of u extra oefeningen of training nodig heeft om het ontstaan van een blessure te voorkomen. Ons advies is daarom gekoppeld aan een persoonlijk behandelplan of revalidatieschema.

Voeding

Bij het beoefenen van een sport speelt goede voeding een minstens zo belangrijke rol. Zowel rond de trainingen als bij de wedstrijden zijn gerichte adviezen met betrekking tot een uitgebalanceerde voeding van enorm belang.

Niet alleen voor de prestatie maar ook voor de blessurepreventie.

sportfysiotherapie appel
fysiotherapie vragen

Sportmedische vragen

Onze fysio’s beantwoorden graag al uw sportmedische vragen. Bijvoorbeeld als u een tijd niet heeft gesport en het weer wilt oppakken, maar niet weet of uw lichaam het aankan.

Onze therapeut Jan Terpstra is zelf actief in het voetbal, het wielrennen en de loopsport. Hij geeft je een verantwoord advies over trainingsopbouw, wedstrijdprestaties, voeding en blessurepreventie.

Fysiotherapie First Fysio heeft ook therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

manuele therapie leeuwarden

Manuele Therapie

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij er met specifieke technieken wordt behandeld. Een manueel therapeut behandelt met zijn handen en maakt geen gebruik van apparatuur. De naam manuele therapie verwijst naar deze behandelvorm: Manus is Latijn voor hand.

De manueel therapeuten van First Fysio in Leeuwarden zijn gecertificeerd en ingeschreven in het wettelijk verplichte register voor manueel therapeuten.

kinder fysiotherapie leeuwarden

Kinder Fysiotherapie

Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. Als uw kind niet mee kan komen op het schoolplein of tijdens de gymnastiek heeft het mogelijk hulp nodig. Sommige kinderen hebben meer oefening nodig om iets te leren dan anderen.

Artikelen over Sport Fysiotherapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Artikel