Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Post-operatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken.

Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Postoperatieve Fysiotherapie: Belang en voordelen

Voor een volledig herstel van elke verwonding of ziekte is postoperatieve fysiotherapie net zo belangrijk als een succesvolle operatie. Hieronder vindt u een aantal punten die het belang van fysiotherapie direct na de operatie aantonen.

Mobiliteits- en krachttraining:

Na een operatie worden patiënten geconfronteerd met een beperkte mobiliteit, vooral in het aangedane lichaamsdeel. Deze beperking veroorzaakt bewegingsbeperkingen, strakheid van de zachte weefsels of spieren, zwellingen, verminderd bewegingsbereik, en spasmen. Om dergelijke aandoeningen te voorkomen, worden patiënten doorverwezen voor postoperatieve fysiotherapie, zodat zij hun mobiliteit en functionele bewegingen kunnen herstellen en een normaal bewegingsbereik kunnen terugkrijgen.

Mobilisatie van zachte weefsels, versterkende oefeningen, manuele therapie en actieve/passieve bewegingsbereik-oefeningen worden gebruikt in de postoperatieve revalidatie en helpen de patiënten hun evenwicht en stabiliteit te verbeteren, aan kracht te winnen en hun herstelproces te versnellen.

 

postoperatieve fysiotherapie
KNGF logo

Flexibiliteit

Het terugwinnen en verbeteren van de flexibiliteit is een ander belangrijk doel van postoperatieve fysiotherapie. Voor dit doel worden langzame en zachte rekoefeningen samen met enkele lichte bewegingsbereik-oefeningen direct na de operatie aanbevolen. Herstel van de flexibiliteit is zeer belangrijk, anders kunnen gewrichten en spieren verkrampt raken, waardoor het risico op spier- en skeletletsels toeneemt en het moeilijk wordt om de normale dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Doorligwonden, zwelling en pijn voorkomen

Doorligwonden zijn de complicatie van chirurgische ingrepen die ontstaan door de druk op de huid als gevolg van langdurig zitten en liggen, of het dragen van gips voor langere tijd, wat leidt tot huidinfectie of huidzweren in het getroffen gebied. Hoewel zwelling een normale reactie op operaties is die ontstaat wanneer het lichaam begint te genezen en een groot aantal cellen zich rond de getroffen zijde verzamelt, kan zwelling onder bepaalde omstandigheden pijn veroorzaken en de genezingstijd verlengen. Doorligwonden, pijn en zwelling zijn beheersbaar door fysiotherapie. Actieve/passieve bewegingen en zachte oefeningen kunnen de zwelling verminderen, decubitus voorkomen en de genezingstijd verlengen.

Minimaliseer het risico op secundaire problemen

Bloedstolsels, wondinfectie, diep-veneuze trombose, contracturen, degeneratieve gewrichts- en botaandoeningen, oedeem, en andere complicaties ontstaan meestal na de operatie. Deze complicaties kunnen een snel en effectief herstel in de weg staan en de aandoening zelfs verergeren.
Om deze complicaties en secundaire problemen te voorkomen, is fysiotherapie van groot belang. Een fysiotherapeut werkt als een team met chirurgen en artsen en stelt een behandelingsschema op, afhankelijk van de toestand van de patiënt en het type operatie.

postoperatieve fysiotherapie

Postoperatieve fysiotherapie-oefeningen en -technieken

Enkele van de technieken en oefeningen die gebruikt worden bij postoperatieve revalidatie zijn:

 • In een vroeg stadium wordt bescherming, rust, ijs, compressie en elevatie aanbevolen om de zwelling te verminderen en de pijn te verzachten. In het engels wordt ook wel het acroniem PRICE gebruikt. Dit staat voor protection, rest, ice, compression, and elevation 
 • Bewegingsbereik oefeningen, zowel actief als passief
 • Versterkende oefeningen
 • Manuele therapie met mobilisatie van zachte weefsels, rekoefeningen, enz.
 • Ademhalingsoefeningen 
 • Open en gesloten keten oefeningen
 • Gebruik van hulpmiddelen voor revalidatie, zoals hulp bij het lopen met behulp van krukken

Na ontslag uit het ziekenhuis wordt de patiënt geïnstrueerd om regelmatig te komen voor fysiotherapeutische behandelingen of kan de patiënt ook gebruik maken van huisbezoeken.

Wie moet post-operatieve fysiotherapie krijgen?

Postoperatieve fysiotherapie is nuttig bij de volgende operaties:

 1. Spinale chirurgie: Voor spinale chirurgie (dit is chirurgie aan de wervelkolom of ruggengraat) of rugchirurgie zal de fysiotherapeut lichte en draaglijke stretchoefeningen uitvoeren met andere zachte oefeningen om een goede doorbloeding te garanderen. Deze oefeningen voorkomen chirurgische complicaties en zorgen er ook voor dat de patiënt zo snel mogelijk weer mobiel en onafhankelijk wordt. 
 2. Gewrichtsvervangende chirurgie: In dit geval wordt fysiotherapie direct na de operatie aanbevolen om het genezingsproces te versnellen en de mobiliteit snel te herstellen. Gewrichtsvervangende operaties, waaronder schouder-, heup- en knieoperaties, vereisen zeer gespecialiseerde oefeningen die worden uitgevoerd door een deskundige en professionele fysiotherapeut, afhankelijk van de toestand van de patiënt.
 3. Hartoperaties: Fysiotherapie is net zo belangrijk voor mensen die een hartoperatie ondergaan. Door fysiotherapie kunnen patiënten hun mobiliteit terugkrijgen zonder het hart extra te belasten en eventuele cardiopulmonale complicaties te vermijden.
 4. Andere chirurgische ingrepen: Naast eerder genoemde operaties is postoperatieve fysiotherapie heel belangrijk bij verschillende andere operaties zoals Meniscusherstel, ACL-reconstructieoperatie, Postfracturen, Achillespeesherstel, Arthroscopie, Rotator cuff-reparatie, en nog veel meer.  

Pre-operatieve fysiotherapie

Pre-operatieve fysiotherapie is ook zeer belangrijk omdat het de patiënt zal helpen om de stabiliteit te behouden en het lichaam voldoende kracht te geven om het voor te bereiden op de operatie. Pre-operatieve oefeningen worden op maat ontworpen na een grondige beoordeling van de gezondheid van de patiënt en in overeenstemming met de operatie die moet worden uitgevoerd.

Duur van de postoperatieve fysiotherapie

De duur van de postoperatieve fysiotherapie varieert, maar is meestal 6 tot 12 weken. De postoperatieve oefeningen beginnen onmiddellijk na de operatie en gaan door tot de patiënt weer mobiel is en onafhankelijk genoeg om zijn dagelijkse activiteiten uit te voeren. 

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie

multiple sclerose

Multiple Sclerose

Multiple sclerose (MS) is een mogelijk invaliderende ziekte wat komt door complicaties bij de hersenen en het ruggenmerg…

Lees Verder