Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00
manuele therapie leeuwarden

Verschil tussen Manuele Therapie en Fysiotherapie

Manuele Therapie en Fysiotherapie zijn twee verschillende behandelmethoden die beiden unieke kenmerken en voordelen opleveren voor de patiënt. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn en hoe deze therapieën ook wel met elkaar samenhangen.
Pagina Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Wat is Fysiotherapie?

  Fysiotherapie is een gespecialiseerd beroep in de gezondheidszorg dat gekenmerkt wordt door de identificatie of diagnose van de ziekte, de behandeling en de behandeling ervan, de daaropvolgende revalidatie, en het volledige herstel tot een normale gezondheid.

  Fysiotherapie beperkt zich niet alleen tot behandeling en revalidatie, maar kan ook helpen bij de preventie van talrijke gezondheidsproblemen, uw prestaties verbeteren en u helpen bij krachttraining.

  U kunt kiezen voor fysiotherapie als u lijdt aan gewrichts-, spier- of botaandoeningen, pijn of stijfheid heeft in een deel van uw lichaam, of als u wilt revalideren na een operatie of operatie. Uw fysiotherapeut zal gespecialiseerde technieken gebruiken om uw prestaties te herstellen en ‘Manuele Therapie’ is er daar één van.

  fysiotherapeut

  Wat is Manuele Therapie?

  Manuele therapie is een gespecialiseerde set van hands-on technieken die vallen onder de categorie fysiotherapie en wordt uitgevoerd door uw fysiotherapeut of manueel therapeut. Bij manuele therapie ligt de nadruk op het herstellen of verbeteren van de bewegingsmogelijkheden van uw gewricht door middel van bepaalde technieken zoals mobiliseren, glijden, kneden, manipuleren, spierkrachttechnieken, rekken en ga zo maar door.

  Daarnaast is manuele therapie ook uiterst heilzaam voor de behandeling van acute of chronische musculoskeletale pijn en andere aandoeningen. Een belangrijk punt waar u rekening mee moet houden als u voor manuele therapie kiest, is dat deze vorm van therapie zeer gerichte en gespecialiseerde bewegingen gebruikt die alleen kunnen worden uitgevoerd door een deskundige en professionele fysiotherapeut of manueel therapeut. Wees dus voorzichtig bij het kiezen van uw fysiotherapeut, anders zult u de ziekte verergeren in plaats van genezen.

  Verschil tussen Fysiotherapie en Manuele Therapie 

  Fysiotherapie en manuele therapie zijn niet twee verschillende dingen. Fysiotherapie is een onafhankelijke benadering van de diagnose, behandeling en preventie van de ziekte, terwijl manuele therapie deel uitmaakt van de fysiotherapie die wordt beoefend voor de behandeling van specifieke ziekten of andere bewegingsstoornissen van zachte weefsels en gewrichten.

  Toch zijn er bepaalde punten die de verschillen tussen manuele therapie en fysiotherapie benadrukken. Een kort inzicht in dergelijke punten wordt hieronder gegeven:

  Fysiotherapie versus Manuele therapie:

  Bij fysiotherapie bestaat de behandeling uit hulpmiddelen, fysiotherapeutische machines, riemen, oefeningen, sondes, en manuele behandeling met de handen, terwijl u bij manuele therapie alleen een “hands-on” behandeling krijgt zonder enige machine of hulpmiddel.

  Indicaties: Fysiotherapie en Manuele therapie

  Fysiotherapie wordt toegepast bij pijnlijke aandoeningen, zowel acuut als chronisch, of u kunt een fysiotherapeut raadplegen voor bijna elk probleem en elke ziekte met betrekking tot uw spieren, botten, gewrichten, zoals breuken, tendinitis, spasmen, verstuikingen, enz. of andere bewegingsstoornissen.

  Manuele therapie wordt meestal toegepast als er bewegingsbeperkingen zijn door spierspanning, gewrichtsproblemen, of gewoon, als de bewegingen pijnlijk en gecompromitteerd zijn. Manuele therapie kan wonderen doen om uw pijn te verzachten, ontspanning op te wekken en het functioneren van gewrichten en spieren te verbeteren.

  Soorten: Fysiotherapie vs. Manuele therapie

  Fysiotherapie is een uitgebreid vakgebied dat een groot deel van de gezondheidszorg bestrijkt en is onderverdeeld in verschillende categorieën. Dit zijn bijvoorbeeld enkele soorten van fysiotherapie:

  Manuele therapie is een van de behandelingsinstrumenten die in de fysiotherapie worden gebruikt en is onderverdeeld in verdere technieken zoals de Mulligan techniek of Maitland techniek. In eenvoudige woorden, zachte weefsels en gewrichten mobiliseren, kneden, myofasciale release, trigger point release, en nog veel meer.

  Voordelen van Fysiotherapie en Manuele Therapie

  Fysiotherapie is een wonderbaarlijk vakgebied voor de behandeling van talloze aandoeningen. Fysiotherapie verlicht uw acute, chronische en ernstige pijn, minimaliseert uw afhankelijkheid van medicijnen, vermindert zelfs de kans op chirurgische behandelingen, maximaliseert uw genezing en herstel van fracturen, verhoogt uw flexibiliteit, ontspant uw gespannen of gespannen spieren, en als u een atleet bent dan kan sportfysiotherapie uw prestaties verbazingwekkend verbeteren.

  Manuele therapie, een onderdeel van de fysiotherapie, is ook van wezenlijk belang voor uw bewegingsapparaat. Pijnverlichting, herstel en verbetering van het bewegingsbereik van gewrichten, vergroting van de flexibiliteit van de spieren, ontspanning door mobilisatie van weke delen, en het vergemakkelijken van bewegingen zijn enkele voordelen die specifiek zijn voor manuele therapie.

  sport fysiotherapie leeuwarden

  Wat is beter: Manuele Therapie of Fysiotherapie?

  U bent inmiddels bekend met de termen “fysiotherapie” en “manuele therapie”, en wat de verschillen zijn tussen deze therapieën. U vraagt zich dus af welke van de twee beter is en waarom? Het antwoord is eenvoudig: beide zijn ‘het beste’ en nuttig voor u, afhankelijk van uw probleem.

  Zoals u weet, is manuele therapie een onderdeel van fysiotherapie en niet iets aparts, dus fysiotherapie en manuele therapie gaan hand in hand met elkaar.

  Meestal zal uw fysiotherapeut een behandelplan opstellen dat bestaat uit manuele therapie en andere fysiotherapeutische diensten, afhankelijk van de ziekte die behandeld moet worden. Bijvoorbeeld, voor postoperatieve revalidatie zal uw fysiotherapeut zachte manuele therapie toepassen om uw gewricht te mobiliseren en om verder verlies van het normale bereik te voorkomen, samen met andere lichte oefeningen en ondersteunend lopen.

  Zonder manuele therapie is postoperatieve revalidatie niet onmogelijk en hetzelfde geldt voor vele andere aandoeningen waarvoor fysiotherapie nodig is voor een volledig herstel.

  Andere Veel Gelezen Artikelen