Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Sinus Tarsi syndroom

Sinus Tarsi Syndroom (STS) is een aandoening die vaak over het hoofd wordt gezien in de wereld van sportblessures en voetaandoeningen. Het manifesteert zich door pijn en zwelling in de sinus tarsi, een kleine, kegelvormige holte tussen de enkel en de hiel. Deze aandoening treft vooral actieve sporters en individuen die regelmatig op oneffen terrein lopen, resulterend in een verkeerd looppatroon en verkeerde belasting van de voet.

Sinus tarsi syndroom

Wat veroorzaakt Sinus Tarsi Syndroom?

STS kan ontstaan door een reeks oorzaken, waaronder:

 1. Chronische irritatie en overbelasting: Vooral bij fanatieke sporters kan herhaalde stress op de sinus tarsi leiden tot irritatie.
 2. Posttraumatische afwijkingen: Na een enkelverstuiking kunnen beschadigde ligamenten bijdragen aan de ontwikkeling van STS.
 3. Anatomische afwijkingen: Aangeboren of verworven afwijkingen in de voetstructuur kunnen STS bevorderen.

Voordelen van tijdige diagnose en behandeling

Een vroege diagnose en behandeling van STS kunnen leiden tot:

 • Vermindering van pijn en zwelling: Adequate behandeling kan de symptomen aanzienlijk verlichten.
 • Voorkomen van chronische problemen: Tijdige interventie kan de overgang naar een chronische aandoening voorkomen.
 • Verbeterde mobiliteit en prestatie: Met de juiste behandeling kunnen sporters en actieve individuen hun prestaties en mobiliteit behouden of verbeteren.

Behandelingsmogelijkheden

De behandeling van STS bij FirstFysio in Leeuwarden omvat een combinatie van conservatieve en geavanceerde benaderingen:

 • Conservatieve behandeling: Dit kan fysiotherapie, podotherapeutische steunzolen en aanpassingen in schoeisel omvatten.
 • Arthroscopische interventies: In gevallen waar conservatieve behandelingen onvoldoende zijn, kan een arthroscopische operatie nodig zijn.
 • Persoonlijke zorgplannen: Bij FirstFysio ontwikkelen we een individueel behandelplan, afgestemd op uw specifieke behoeften en levensstijl.

Gebruik van UL/OL in behandelingsopties

 1. Eerste Consultatie en Diagnose: Inclusief lichamelijk onderzoek en eventueel arthroscopisch onderzoek.
 2. Behandelingsopties:
  • Rust en ijsapplicatie
  • Fysiotherapeutische oefeningen
  • Podotherapeutische aanpassingen
 3. Evaluatie en Aanpassing: Voortdurende evaluatie van de behandelingseffectiviteit en aanpassingen indien nodig.

Ervaar FirstFysio: Uw partner in gezondheid

Bij FirstFysio staan uw behoeften centraal. Wij geloven dat elke patiënt uniek is en vereist een persoonlijke aanpak. Ons team van deskundige fysiotherapeuten is niet alleen getraind in de nieuwste technieken, maar heeft ook een hart voor uw herstel.

Innovatieve behandelmethoden

We zijn trots op onze innovatieve benaderingen, waaronder geavanceerde arthroscopische technieken en op maat gemaakte podotherapeutische steunzolen. Deze methoden zijn ontworpen om u snel en effectief op weg te helpen naar herstel.

Een steunende omgeving

Onze praktijk is meer dan een behandelruimte; het is een omgeving waar u zich gehoord en begrepen voelt. Van het moment dat u binnenkomt tot het einde van uw behandeltraject, staat ons vriendelijke team klaar om u te ondersteunen.

Onze belofte

 • Persoonlijke aandacht: Bij FirstFysio bent u geen nummer. We nemen de tijd om uw situatie te begrijpen en een behandelplan op te stellen dat aansluit bij uw specifieke behoeften.
 • Deskundige zorg: Ons team blijft up-to-date met de laatste ontwikkelingen in de fysiotherapie om u de best mogelijke zorg te bieden.
 • Duurzame resultaten: Ons doel is niet alleen om de symptomen te verlichten, maar ook om duurzame oplossingen te bieden die uw kwaliteit van leven verbeteren.

Maak vandaag nog uw afspraak

Wacht niet langer met het aanpakken van uw pijn of ongemak. Neem contact op met FirstFysio in Leeuwarden en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven.

Veelgestelde vragen over Sinus Tarsi Syndroom en behandeling bij FirstFysio

Sinus Tarsi Syndroom (STS) is een aandoening gekenmerkt door pijn en zwelling in de sinus tarsi, een holte tussen het enkelgewricht en de hiel. Het komt vaak voor bij sporters en mensen die regelmatig op oneffen terrein lopen.

De diagnose van STS bij FirstFysio omvat:

 1. Gedetailleerd Lichamelijk Onderzoek: Dit helpt bij het identificeren van specifieke symptomen zoals pijn en zwelling in de sinus tarsi.
 2. Medische Geschiedenis: Inzicht in eerdere verwondingen of aandoeningen die kunnen bijdragen aan STS.
 3. Beeldvormend Onderzoek: Indien nodig, kunnen we gebruik maken van röntgenfoto’s of MRI-scans om de diagnose te bevestigen.

Bij FirstFysio bieden we een scala aan behandelingen voor STS:

 1. Fysiotherapie: Gerichte oefeningen en technieken om pijn te verminderen en mobiliteit te verbeteren.
 2. Podotherapeutische Steunzolen: Op maat gemaakte steunzolen om de belasting op de sinus tarsi te verminderen.
 3. Arthroscopische Chirurgie: Voor ernstige gevallen kan een minimaal invasieve operatie noodzakelijk zijn.

STS is niet zo bekend als sommige andere voet- of enkelaandoeningen, maar het komt relatief vaak voor, vooral bij actieve mensen en sporters.

De hersteltijd kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandeling. Conservatieve behandelingen zoals fysiotherapie kunnen binnen enkele weken verlichting bieden, terwijl herstel na een operatie langer kan duren.

Dit hangt af van de ernst van uw STS en de aanbevelingen van uw therapeut. In veel gevallen moedigen we lichte tot matige activiteit aan, aangepast aan uw situatie.

Preventie van STS omvat:

 • Goed Schoeisel: Draag schoenen die geschikt zijn voor uw activiteiten en goed passen.
 • Vermijden van Overbelasting: Voorkom overmatige belasting op de enkel en voet, vooral op oneffen terrein.
 • Regelmatige Oefeningen: Blijf actief met oefeningen die de enkel en voet versterken en stabiliseren.

Ja, nazorg is een essentieel onderdeel van onze behandeling. We bieden begeleiding en ondersteuning om ervoor te zorgen dat u niet alleen herstelt, maar ook stappen onderneemt om toekomstige problemen te voorkomen.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Golfelleboog Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen