Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Radiaal Tunnel Syndroom

Het Radiaal Tunnel Syndroom (RTS) is een relatief onbekende aandoening die impact kan hebben op iedereen die zijn handen en armen regelmatig belast. Dit syndroom treft de radiale zenuw, die door een nauwe tunnel in de arm loopt. Het RTS wordt vaak verward met andere aandoeningen zoals het carpaaltunnelsyndroom, maar heeft zijn eigen unieke kenmerken en behandelingen.

Een van de eerste signalen van RTS is een doffe pijn die kan uitstralen van de onderarm tot de handpalm. Deze pijn wordt vaak verergerd door fysiek of handvaardig werk. Patiënten kunnen ook last hebben van tintelingen of een gevoel van krachtsverlies in de arm. Voor een accurate diagnose is lichamelijk onderzoek door een specialist zoals een fysiotherapeut of orthopedisch chirurg essentieel. Soms zijn aanvullende onderzoeken, zoals een klinisch of een elektrodiagnostisch onderzoek, nodig om andere aandoeningen uit te sluiten.

Radiaal tunnel syndroom

Conservatieve behandelingen

In veel gevallen kan het RTS effectief worden behandeld zonder chirurgische ingreep. Conservatieve behandelingen omvatten:

  1. Fysiotherapie: Gespecialiseerde oefeningen die gericht zijn op het verlichten van de druk op de radiale zenuw en het versterken van de spieren in de onderarm.
  2. Ergonomische aanpassingen: Veranderingen in de werk- of leefomgeving om overmatige belasting van de arm te voorkomen.
  3. Rust en medicatie: Periodes van rust, gecombineerd met anti-inflammatoire medicatie of lokale injecties, kunnen helpen om de symptomen te verminderen.

Voordelen van vroegtijdige behandeling

Het vroegtijdig herkennen en behandelen van RTS kan leiden tot een snellere genezing en het voorkomen van langdurige schade aan de radiale zenuw. Effectieve behandeling kan ook de hervatting van werk en dagelijkse activiteiten versnellen.

Onze rol in behandeling van RTS

Bij FirstFysio in Leeuwarden hebben we ervaren en deskundige fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van het Radiaal Tunnel Syndroom. Onze benadering is gericht op het bieden van individuele zorgplannen, gebaseerd op grondige diagnostische evaluaties en persoonlijke behoeften. We werken samen met medische specialisten om een holistische behandeling te bieden die gericht is op zowel verlichting van symptomen als preventie van toekomstige problemen.

Het Radiaal Tunnel Syndroom, hoewel vaak over het hoofd gezien, is een aandoening die met de juiste zorg en aandacht effectief kan worden behandeld. Bij FirstFysio streven we ernaar om onze patiënten de beste zorg te bieden en hen te helpen weer volledig actief te worden. Als u symptomen ervaart die wijzen op RTS, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een consult.

Radiaal tunnel syndroom

Ontdek de expertise van First Fysio

Bij FirstFysio in Leeuwarden begrijpen we dat elke patiënt uniek is, en daarom verdienen ze een behandeling die net zo uniek is als zijzelf. Ons toegewijde team van deskundige fysiotherapeuten is gespecialiseerd in het behandelen van het Radiaal Tunnel Syndroom, en we zijn trots op onze bewezen staat van dienst in het helpen van patiënten om hun pijn te overwinnen en hun levenskwaliteit te verbeteren.

Wij geloven in een persoonlijke aanpak. Vanaf uw eerste afspraak tot aan uw laatste behandeling, staan uw behoeften centraal. We nemen de tijd om naar uw verhaal te luisteren, uw symptomen grondig te beoordelen, en samen met u een behandelplan op te stellen dat past bij uw levensstijl en doelen.

Innovatieve behandelmethoden

Bij FirstFysio blijven we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de fysiotherapie. We gebruiken geavanceerde technieken en op maat gemaakte oefenprogramma’s om niet alleen de symptomen van het Radiaal Tunnel Syndroom te behandelen, maar ook om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Samen sterker

Ons team werkt nauw samen met andere gezondheidsspecialisten, waaronder huisartsen, orthopedisch chirurgen en ergotherapeuten. Deze multidisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat u de meest uitgebreide en coördineerde zorg ontvangt.

Uw gezondheid, Onze prioriteit

Uw gezondheid en welzijn zijn onze hoogste prioriteit. We streven ernaar om u niet alleen van uw pijn te verlichten, maar ook om u te voorzien van de kennis en hulpmiddelen die u nodig heeft om actief te blijven en herhaling van klachten te voorkomen.

Neem de eerste stap

Bent u klaar om de controle over uw gezondheid terug te nemen? Neem vandaag nog contact op met FirstFysio in Leeuwarden voor een afspraak. Samen zetten we de eerste stap naar een pijnvrij leven.

Veelgestelde vragen over Radiaal Tunnel Syndroom en behandeling bij FirstFysio

Bij FirstFysio in Leeuwarden begrijpen we dat patiënten veel vragen kunnen hebben over het Radiaal Tunnel Syndroom (RTS) en de beschikbare behandelingen. Hieronder vindt u een uitgebreide FAQ-sectie die is ontworpen om enkele van de meest voorkomende vragen te beantwoorden.

Het Radiaal Tunnel Syndroom is een aandoening die ontstaat door druk op de radiale zenuw. Dit kan leiden tot pijn, zwakte of tintelingen in de onderarm en hand.

De diagnose van RTS gebeurt meestal door een combinatie van lichamelijk onderzoek en medische geschiedenis. Soms zijn aanvullende tests zoals MRI of elektrodiagnostische tests nodig om de diagnose te bevestigen.

Ja, er zijn thuisbehandelingen zoals rust, ijsapplicatie, en lichte rekoefeningen die de symptomen van RTS kunnen verlichten. Echter, het is belangrijk om een specialist te raadplegen voor een gepersonaliseerd behandelplan.

Bij FirstFysio gebruiken we een combinatie van manuele therapie, gespecialiseerde oefeningen, en ergonomisch advies om RTS te behandelen. Ons doel is om de symptomen te verlichten en verdere schade te voorkomen.

De succespercentages variëren, maar veel van onze patiënten ervaren significante verbetering van hun symptomen met onze behandelingen. Het succes hangt af van diverse factoren, waaronder de ernst van de aandoening en de betrokkenheid van de patiënt bij de behandeling.

De duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden. Sommige patiënten merken binnen enkele weken verbetering, terwijl anderen een langduriger behandeltraject nodig hebben.

De meeste behandelingen voor RTS bij FirstFysio zijn niet-invasief en hebben minimale bijwerkingen. Echter, zoals bij elke behandeling, kunnen sommige patiënten milde ongemakken of spierpijn ervaren na de therapie.

Dit hangt af van uw specifieke zorgverzekeringspolis. Wij raden u aan om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor specifieke informatie over de dekking.

Ja, in sommige gevallen kan RTS terugkeren, vooral als de patiënt doorgaat met activiteiten die de radiale zenuw belasten. Wij bieden advies en oefeningen om de kans op herhaling te minimaliseren.

U kunt eenvoudig een afspraak maken door ons te bellen of door ons online afsprakensysteem te gebruiken op onze website. We verwelkomen u graag in onze praktijk voor een persoonlijke consultatie.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Golfelleboog Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen