Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Iliopsoas syndroom

Welkom bij FirstFysio, uw vertrouwde fysiotherapie praktijk in Leeuwarden, waar we ons inzetten om u te helpen met uw heupklachten. Op deze pagina verkennen we het Iliopsoas Syndroom, een veelvoorkomende bron van heuppijn, en delen we inzichten over effectieve behandelingen.

Iliopsoas Syndroom

Wat is het Iliopsoas Syndroom?

Het Iliopsoas Syndroom is een aandoening die pijn veroorzaakt in de heup en de onderrug, vaak het resultaat van overbelasting of trauma. Deze aandoening treft de iliopsoas spier, een cruciale spier in het dagelijks gebruik en beweging van het lichaam.

Oorzaken en symptomen

De belangrijkste oorzaken van het Iliopsoas Syndroom omvatten acute trauma’s, chronische ontstekingen en overbelasting door herhaalde activiteiten. Symptomen kunnen variëren van milde discomfort tot ernstige pijn en beperking in beweging.

Voordelen van behandeling

  • Verlichting van pijn: Gerichte behandelingen kunnen aanzienlijk de pijn verminderen.
  • Verbeterde mobiliteit: Door het aanpakken van de kern van het probleem kan de mobiliteit in heup en onderrug verbeteren.
  • Preventie van toekomstige klachten: Een juiste behandeling helpt herhaling van klachten voorkomen.

Behandelingsmethoden

1. Fysiotherapeutische behandeling

Een op maat gemaakte fysiotherapeutische aanpak kan effectief zijn in het verlichten van de symptomen. Dit kan bestaan uit:

  • Manuele Therapie: Deze techniek helpt bij het verminderen van spanning en het verbeteren van bewegingsvrijheid.
  • Rekoefeningen: Specifieke oefeningen gericht op het verlengen en ontspannen van de iliopsoas spier.
  • Excentrische Oefeningen: Deze oefeningen helpen bij het versterken en stabiliseren van de spier.

2. Conservatieve behandeling

Conservatieve behandelingen zoals rust en het vermijden van activiteiten die de klachten verergeren, zijn vaak de eerste stap in de behandeling.

3. Behandeling met antibiotica

In zeldzame gevallen, waar een infectie de oorzaak is van de ontsteking, kan behandeling met antibiotica nodig zijn.

Hoe we u kunnen helpen bij FirstFysio

Bij FirstFysio zijn we gespecialiseerd in het behandelen van het Iliopsoas Syndroom. We bieden een reeks van diensten aan, waaronder:

  • Persoonlijke consultatie: Wij nemen de tijd om uw specifieke situatie te begrijpen en een behandeling op maat te ontwikkelen.
  • Deskundige fysiotherapeuten: Ons team van ervaren fysiotherapeuten staat klaar om u te begeleiden bij elke stap van uw herstel.
  • Geavanceerde behandelingstechnieken: We gebruiken de nieuwste technieken en apparatuur om de beste resultaten te bereiken.
Iliopsoas syndroom

Ontdek de voordelen van FirstFysio: Uw partner in gezondheid

Bij FirstFysio in Leeuwarden staan wij klaar om uw heuppijn veroorzaakt door het Iliopsoas Syndroom effectief aan te pakken. Wij begrijpen dat elke cliënt uniek is en vereist een persoonlijke benadering voor optimale resultaten.

Waarom kiezen voor FirstFysio?

Persoonlijke aandacht

Bij ons bent u geen nummer. Wij luisteren naar uw verhaal, begrijpen uw specifieke situatie en ontwikkelen een behandelplan dat op u is afgestemd. Uw comfort en welzijn staan bij ons centraal.

Deskundig team

Ons team van ervaren fysiotherapeuten is gespecialiseerd in het behandelen van heupklachten zoals het Iliopsoas Syndroom. Ze blijven zich voortdurend bijscholen in de nieuwste behandelmethoden, zodat u verzekerd bent van de beste zorg.

Moderne technieken en apparatuur

We maken gebruik van geavanceerde technieken en moderne apparatuur om effectieve en efficiënte behandelingen aan te bieden. Dit stelt ons in staat om sneller resultaten te bereiken en uw herstel te versnellen.

Comfortabele en toegankelijke praktijk

Onze praktijk is ontworpen met uw comfort in gedachten. Gemakkelijk bereikbaar en met een rustgevende sfeer, zodat u zich volledig kunt focussen op uw herstel.

Uw herstel, Onze missie

Actieve betrokkenheid

Wij geloven in een actieve aanpak, waarbij u betrokken bent bij elke stap van uw herstelproces. Wij voorzien u van de nodige kennis en oefeningen om niet alleen te herstellen, maar ook om toekomstige klachten te voorkomen.

Holistische benadering

Gezondheid is meer dan alleen fysiek welzijn. Wij kijken naar het totaalplaatje – inclusief leefstijl, voeding en stressfactoren – om u een holistische behandeling te bieden die verder gaat dan alleen fysiotherapie.

Bij FirstFysio geloven we in een leven zonder pijn en beperkingen. Bent u klaar om uw heuppijn aan te pakken en uw kwaliteit van leven te verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een pijnvrij leven!

Veelgestelde vragen over Iliopsoas Syndroom en behandeling bij FirstFysio

Bij FirstFysio in Leeuwarden ontvangen we regelmatig vragen over het Iliopsoas Syndroom. Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen, zodat u beter geïnformeerd bent over uw aandoening en onze behandelingen.

Het Iliopsoas Syndroom is een aandoening waarbij de iliopsoas spier, die loopt van de onderrug naar de heup, ontstoken of overbelast raakt. Dit kan leiden tot pijn in de heup, onderrug en soms zelfs uitstralende pijn naar andere delen van het lichaam.

Symptomen van het Iliopsoas Syndroom kunnen zijn: scherpe of zeurende pijn in de heup of onderrug, stijfheid, en beperkte bewegingsvrijheid. Echter, voor een accurate diagnose is het belangrijk om een medisch professional te raadplegen.

Veelvoorkomende oorzaken zijn overbelasting door sport of andere activiteiten, een slechte houding, of een plotselinge beweging die tot een blessure leidt. Soms kan het ook voorkomen zonder duidelijke oorzaak.

Onze aanpak is veelzijdig en omvat manuele therapie, specifieke rekoefeningen, en gepersonaliseerde begeleiding. Wij richten ons niet alleen op het verlichten van symptomen, maar ook op het aanpakken van de onderliggende oorzaken om herhaling te voorkomen.

Niet altijd. In sommige gevallen kan rust en het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren voldoende zijn. Echter, professionele begeleiding kan helpen om sneller en effectiever te herstellen.

De duur van de behandeling varieert per persoon en is afhankelijk van de ernst van de klachten en de individuele reactie op de behandeling. Wij streven ernaar om u zo snel mogelijk, maar op een verantwoorde manier, van uw klachten af te helpen.

Er is een kans op terugkeer, vooral als de oorzakelijke factoren (zoals slechte houding of overbelasting) niet worden aangepakt. Bij FirstFysio geven we u daarom advies en oefeningen mee om de kans op herhaling te minimaliseren.

Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, een goede houding en regelmatige rekoefeningen kunnen helpen. Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar uw lichaam en rust te nemen wanneer nodig.

Heeft u nog andere vragen of wilt u een afspraak maken? Neem gerust contact op met FirstFysio. Wij staan klaar om u te helpen uw heuppijn te overwinnen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Golfelleboog Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen