Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Haglundse exostose

Haglundse exostose, ook wel bekend als de ziekte van Haglund, is een benige uitgroei aan de achterkant van het hielbeen. Deze aandoening veroorzaakt vaak pijn en zwelling in de hiel, vooral tijdens het dragen van strakke schoenen of tijdens het lopen op blote voeten. De harde zwelling die ontstaat, kan leiden tot irritatie van de slijmbeurs en ontstekingen in het omliggende weefsel. Mensen met een hoge voetboog of een strakke hielkap in hun schoenen hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van Haglundse exostose. Behandeling kan zowel conservatief als operatief zijn, afhankelijk van de ernst van de klachten en de reactie op niet-chirurgische behandelingen.

Haglundse exostose

Diepgaande kijk op Haglundse exostose

Haglundse exostose is een aandoening die zich manifesteert door een botuitsteeksel aan de achterkant van het hielbeen. Dit uitsteeksel, ook wel een exostose genoemd, kan leiden tot aanzienlijke ongemakken en pijn. Het ontwikkelt zich meestal door langdurige druk en wrijving van strakke schoenen, wat resulteert in een harde, benige verdikking. De aandoening is vernoemd naar Patrick Haglund, die de afwijking voor het eerst beschreef.

Oorzaken en risicofactoren

De belangrijkste oorzaak van Haglundse exostose is herhaalde mechanische irritatie van de hiel. Strakke, harde schoenen, zoals alledaagse schoenen met een hoge hak of dichte schoenen, kunnen de aandoening verergeren. Mensen met een hoge voetboog zijn bijzonder vatbaar voor deze aandoening omdat hun hiel op een andere manier contact maakt met schoenen, wat extra druk uitoefent op de hiel.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van Haglundse exostose zijn:

  • Pijn aan de achterkant van de hiel, vooral tijdens het lopen of rennen.
  • Zwelling en roodheid rond het gebied van de uitgroei.
  • Harde verdikking die voelbaar is aan de achterkant van de hiel.
  • Mogelijke ontsteking van de slijmbeurs (slijmbeursontsteking), die de pijn kan verergeren.

Diagnostiek

De diagnose van Haglundse exostose wordt meestal gesteld door een fysiek onderzoek en beeldvormende technieken zoals röntgenfoto’s. Deze beelden helpen bij het bevestigen van de aanwezigheid van de benige uitgroei en beoordelen de ernst ervan.

Behandelingsopties

Conservatieve behandelingen

Conservatieve behandelingen omvatten niet-chirurgische benaderingen zoals:

  • Het dragen van schoenen met een zachtere hielkap om druk te verminderen.
  • Gebruik van podotherapeutische zolen om de voetboog te ondersteunen en de druk op de hiel te verminderen.
  • Toepassing van ontstekingsremmende medicijnen om pijn en zwelling te verminderen.

Operatieve behandelingen

Als conservatieve behandelingen onvoldoende zijn, kan een operatie noodzakelijk zijn. Dit kan bestaan uit:

  • Het verwijderen van de benige uitgroei (exostose operatie) onder algehele narcose of plaatselijke verdoving.
  • Het corrigeren van de voetstand om toekomstige problemen te voorkomen. De operatie wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling, waarbij patiënten dezelfde dag nog naar huis kunnen.

De operatie wordt meestal uitgevoerd in dagbehandeling, wat betekent dat de patiënt dezelfde dag nog naar huis kan. Herstel na de operatie kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de omvang van de ingreep en de individuele genezing.

Herstel en nazorg

Na de operatie is het belangrijk om de voet goed te laten rusten en te herstellen. Patiënten krijgen vaak een zogenaamde Walker boot om de voet te ondersteunen tijdens het herstel. Regelmatige poliklinische controles zijn essentieel om de voortgang van het herstel te monitoren en eventuele complicaties vroegtijdig te identificeren.

Posterieur enkel impingement

Veelgestelde vragen over Haglundse exostose

In dit deel van ons artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het Haglundse exotose. Deze FAQ-sectie is ontworpen om dieper in te gaan op de nuances van de aandoening en biedt praktische adviezen voor diegenen die ermee te maken hebben.

De voornaamste oorzaak van Haglundse exostose is herhaalde druk en wrijving tegen de achterkant van de hiel, vaak door het dragen van strakke schoenen. Mensen met een hoge voetboog lopen een groter risico omdat hun voet een andere hoek maakt in schoenen, wat extra druk op de hiel uitoefent.

Preventie van Haglundse exostose omvat het dragen van goed passende schoenen met een zachte hielkap en het vermijden van langdurige druk op de hiel. Podotherapeutische zolen kunnen ook helpen door de voetboog te ondersteunen en de druk gelijkmatig te verdelen.

Behandelingsopties variëren van conservatieve methoden, zoals ontstekingsremmende medicijnen en het aanpassen van schoenen, tot operatieve ingrepen waarbij de benige uitgroei wordt verwijderd. De keuze van behandeling hangt af van de ernst van de symptomen en de reactie op niet-chirurgische behandelingen.

Het herstel na een operatie voor Haglundse exostose omvat meestal rust en immobilisatie van de voet, vaak met behulp van een Walker boot. Regelmatige poliklinische controles zijn belangrijk om de genezing te monitoren en eventuele complicaties vroegtijdig te behandelen.

Een operatie is niet altijd noodzakelijk voor Haglundse exostose. Veel patiënten vinden verlichting door conservatieve behandelingen zoals ontstekingsremmende medicijnen, aanpassing van schoeisel, en podotherapeutische zolen. Een operatie wordt overwogen als deze behandelingen onvoldoende effect hebben en de klachten aanhouden.
Door een gedetailleerde aanpak en een goed begrip van Haglundse exostose kunnen patiënten en zorgverleners effectieve stappen ondernemen om deze aandoening te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Rugklachten Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen