Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Acute Torticollis: Een Begrijpelijke Gids

Acute torticollis, ook bekend als een ‘kromme nek’ of ‘scheefhals’, is een tijdelijke aandoening waarbij de nekspieren samentrekken, wat leidt tot een scheve of gedraaide nekhouding. Deze plotselinge spierspanning kan resulteren in een beperkte en vaak pijnlijke beweging van het hoofd en de nek. Typisch manifesteert acute torticollis zich met een scherpe, stekende pijn aan één kant van de nek, die soms uitstraalt naar de schouder.

De precieze oorzaak van acute torticollis kan variëren. Het kan het gevolg zijn van een abnormale houding tijdens de slaap, een verkeerde beweging, of zelfs door blootstelling aan tocht. In zeldzame gevallen kan het een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening, zoals infecties of neurologische afwijkingen.

Mensen met acute torticollis ervaren vaak een beperkt bewegingsbereik, een stijf gevoel in de nek, en soms zelfs een doof gevoel in de aangrenzende ledematen. Het is een veelvoorkomende klacht bij zowel volwassenen als kinderen en kan plotseling opduiken, vaak bij het ontwaken.

De behandeling van acute torticollis richt zich meestal op het verlichten van pijn en het herstellen van de normale bewegingsvrijheid. Dit kan variëren van rust en het toepassen van warmte tot fysiotherapie, manuele therapie of het gebruik van ontstekingsremmende pijnstillers. In de meeste gevallen is acute torticollis een zelflimiterende aandoening, wat betekent dat het zichzelf binnen enkele dagen tot weken kan oplossen.

Acute torticollis

Diepgaande Verkenning van Acute Torticollis

Oorzaken en Risicofactoren

Acute torticollis kan verschillende oorzaken hebben, wat het een complexe aandoening maakt. Vaak is het gerelateerd aan een plotselinge spierverkramping of spierspanning, meestal in de sternocleidomastoideus spier, die van de schedelbasis naar het sleutelbeen loopt. Deze spierverkramping kan getriggerd worden door een aantal factoren, zoals een ongebruikelijke slaaphouding, langdurige blootstelling aan koude of tocht, stress, overbelasting, of zelfs een onverwachte beweging van het hoofd of de nek.

In sommige gevallen kan acute torticollis een secundaire reactie zijn op andere medische aandoeningen. Dit omvat cervicale discopathie, infecties zoals faryngitis, of zelfs bepaalde vormen van meningitis. Daarnaast kan het ook voorkomen na een trauma of letsel aan de nek. Het is belangrijk om te benadrukken dat, hoewel zeldzaam, in sommige gevallen acute torticollis een teken kan zijn van een ernstigere onderliggende aandoening, zoals een ruggenmergletsel of een tumor.

Symptomen en Diagnose

De symptomen van acute torticollis kunnen variëren in intensiteit en duur. Typische symptomen omvatten een scheefstaande of gedraaide nek, pijn en stijfheid in de nek, verminderde beweeglijkheid, en in sommige gevallen hoofdpijn of schouderpijn. Patiënten kunnen ook een ongelijke schouderhoogte of een abnormale hoofdpositie opmerken.

Voor de diagnose van acute torticollis wordt meestal eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd. De arts zal zoeken naar tekenen van spierspanning, beperkte nekbeweging, en pijnreacties. In bepaalde situaties kunnen aanvullende onderzoeken, zoals röntgenfoto’s, MRI, of CT-scans, nodig zijn om andere mogelijke oorzaken van de symptomen uit te sluiten, zoals een wervelfractuur of een infectie.

Behandeling en Herstel

De behandeling van acute torticollis is overwegend conservatief en gericht op pijnverlichting en herstel van bewegingsvrijheid. Dit kan onder andere bestaan uit:

  1. Rust en Warmte: Het beperken van nekbewegingen en het toepassen van warmte kunnen helpen de spierspanning te verlichten.
  2. Medicatie: Het gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen kan helpen om pijn en ontsteking te verminderen.
  3. Fysiotherapie en Manuele Therapie: Gespecialiseerde therapieën kunnen effectief zijn in het verbeteren van de bewegingsvrijheid en het verminderen van spierspanning.
  4. Oefeningen: Specifieke oefeningen, vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut, kunnen helpen bij het herstellen van de normale beweging.

De prognose voor mensen met acute torticollis is over het algemeen positief. De meeste patiënten ervaren een aanzienlijke verbetering binnen enkele dagen tot weken. Het is wel belangrijk om de aanbevolen behandeling te volgen en eventuele onderliggende oorzaken aan te pakken om terugval te voorkomen.

Preventie en Bewustwording

Preventie van acute torticollis kan lastig zijn, gezien de diverse oorzaken. Echter, enkele nuttige maatregelen zijn het vermijden van plotselinge bewegingen, het handhaven van een goede houding, het vermijden van langdurige blootstelling aan koude en tocht, en het beoefenen van regelmatige nekstrekkingen en ontspanningsoefeningen.

Bewustzijn is cruciaal, zowel in het herkennen van de symptomen als in het tijdig zoeken van medische hulp, vooral als de symptomen ernstig zijn of niet verbeteren met conservatieve behandeling. Dit kan helpen bij het voorkomen van complicaties en het waarborgen van een snel en effectief herstel.

Veelgestelde Vragen over Acute Torticollis

De eerste tekenen van acute torticollis omvatten doorgaans een plotselinge, scherpe pijn in de nek, beperkte beweingsvrijheid van het hoofd, en een scheve of gedraaide nekhouding. Sommige mensen ervaren ook hoofdpijn, schouderpijn, of een ongelijke schouderhoogte.

De hersteltijd kan variëren, maar veel gevallen van acute torticollis verbeteren binnen enkele dagen tot twee weken. De duur hangt af van de ernst van de aandoening en de effectiviteit van de behandeling.

Ja, kinderen kunnen ook acute torticollis krijgen. Hoewel het vaker voorkomt bij volwassenen, is het niet ongewoon bij kinderen, vooral als gevolg van een ongebruikelijke slaaphouding of na een plotselinge beweging.

Nee, acute torticollis is niet besmettelijk. Het is een fysieke aandoening die betrekking heeft op de spieren en zenuwen in de nek, en het wordt niet veroorzaakt door een virus of bacterie die kan worden overgedragen.

In de meeste gevallen leidt acute torticollis niet tot langdurige problemen en is het volledig omkeerbaar met de juiste behandeling. Echter, als de onderliggende oorzaak niet wordt aangepakt of bij herhaalde episodes, kan het leiden tot chronische nekproblemen.

Lichte rek- en ontspanningsoefeningen voor de nek kunnen nuttig zijn. Deze oefeningen moeten echter zacht zijn en uitgevoerd worden onder begeleiding van een fysiotherapeut om verdere schade te voorkomen.

In de meeste gevallen is een operatie niet noodzakelijk. Acute torticollis wordt voornamelijk behandeld met conservatieve methoden zoals rust, medicatie, en fysiotherapie. Chirurgie wordt alleen overwogen in zeer ernstige of aanhoudende gevallen waar conservatieve behandelingen niet effectief zijn.

Ja, stress kan bijdragen aan de ontwikkeling van acute torticollis. Stress kan leiden tot verhoogde spierspanning en spierkrampen, vooral in de nek, wat kan resulteren in een aflevering van torticollis.

Acute torticollis is een plotseling optredende aandoening die meestal binnen een paar dagen tot weken oplost. Chronische torticollis daarentegen duurt langer, vaak maanden of zelfs jaren, en kan terugkerende of aanhoudende symptomen hebben.

Hoewel het niet altijd mogelijk is om acute torticollis te voorkomen, kunnen enkele maatregelen zoals het handhaven van een goede houding, het vermijden van plotselinge bewegingen, en regelmatige nekstrekoefeningen het risico verlagen.

Het is aan te raden om een arts te raadplegen als de symptomen van acute torticollis ernstig zijn, als er geen verbetering optreedt binnen enkele dagen, of als er bijkomende symptomen zoals koorts, hoofdpijn, of zwakte in de armen of benen optreden.

Sommige mensen melden dat hun symptomen van torticollis erger worden bij koud of vochtig weer, waarschijnlijk vanwege de toegenomen spierspanning. Echter, er is geen direct wetenschappelijk bewijs dat het weer een oorzakelijke rol speelt in de aandoening.

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Rugklachten Fysiotherapeuten

Jan Terpstra
Jan Terpstra
Fysiotherapeut, Sporttherapeut, Revalidatietherapeut

Al meer dan 25 jaar ben ik met plezier en enthousiasme werkzaam als fysiotherapeut. Ik ben een gepassioneerd motorrijder. Snowboarden en mountainbiken vind ik echt kicken en ik ben ook nog keeper in een zaalvoetbalteam van Blauw Wit Leeuwarden. Het is dus ook niet bijzonder dat mijn passie ligt bij de sport en revalidatie.

Lees Verder
Johann Wachter
Johann Wachter
Fysiotherapeut, Manueel Therapeut

Ik ben manueel therapeut en hou van puzzelen en knutselen tot je de oplossing hebt. Dat ervaar ik ook in mijn vak. Het contact met mensen en de mogelijkheid als fysiotherapeut en manueel therapeut om steun of verbetering te kunnen geven in een wel of niet reversibel proces geeft mij diepe voldoening. De waardering die je ervaart is voor mij van onschatbare waarde.

Lees Verder
Roeleke Faber
Roeleke Faber
Fysiotherapeut, Kinderfysiotherapeut, Bewegingswetenshapper

Ik ben algemeen fysiotherapeut, kinderfysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Mijn focus ligt vooral op de kinderfysiotherapie. Mede omdat daarbij van oudsher de wetenschappelijke en klinische onderbouwing door en de relevantie van testgegevens een hoge prioriteit hebben bij uitvoering van mijn beroep.

Lees Verder

Veel Gelezen Artikelen