Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00
corona

Herstellen na coronavirus met fysiotherapie

Heeft u het coronavirus gehad waarbij u al dan niet bent opgenomen in het ziekenhuis? Dan is er in veel gevallen nog lange tijd na de ziekte revalidatie nodig. De meeste mensen die corona hebben gehad, houden namelijk nog lang last van verschillende klachten. Behalve ademhalingsklachten komen ook klachten als een minder uithoudingsvermogen en een verminderde spierfunctie vaak voor. Dit herstel kan lang duren, maar gelukkig kan de fysiotherapeut u steunen in dit proces. In deze blog leggen we kort uit wat de klachten zijn en hoe uw fysiotherapeut van First Fysio in Leeuwarden u van dienst kan zijn tijdens de revalidatieperiode.
Pagina Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Welke klachten hebben mensen na een corona-opname?

  Mensen die op de intensive care hebben gelegen vanwege corona, kunnen last krijgen van het zogeheten postintensivecaresyndroom of PICS, wat erger kan zijn naarmate u langer in slaap bent gehouden en wat maanden tot jaren revalidatie kan vereisen. Bij corona komen daar nog de langdurige gevolgen van de luchtwegaandoening zelf bij.

  Klachten die veel voorkomen na een coronaopname zijn onder meer:

  • Longproblemen als gevolg van corona, zoals longfibrose (slecht werkend longweefsel), verminderde longcapaciteit, enz.
  • Verzwakte spieren als gevolg van lang niet bewogen hebben
  • Minder uithoudingsvermogen (mede door de slechtere longfunctie na corona)
  • Pijnlijke en/of stijve gewrichten
  • Algehele vermoeidheid
  • Moeite met dagelijkse handelingen zoals voeding, bewegen, ontspannen, enz.
  • Ondervoeding
  • Geheugen- en concentratieproblemen
  • Depressie- en angstklachten
  • Posttraumatisch stresssyndroom (PTSS)

  Hoe kan de fysiotherapeut mij helpen?

  De behandeling na intensive care is vaak van lange duur, van enkele maanden tot soms meerdere jaren. De fysiotherapeut werkt in dergelijke gevallen nauw samen met uw behandelend arts (zij het uw huisarts of een specialist in het ziekenhuis). Vaak wordt er tevens samengewerkt met andere hulpverlenende disciplines, zoals de ergotherapeut, de diëtist, logopedist of psycholoog.

  Na een uitgebreide intake, waarin precies wordt gekeken wat de klachten zijn, welke behandelingen er allemaal gebruikt worden en waar u als patiënt de meeste moeite mee heeft, wordt er een behandelplan opgesteld, waarbij de nadruk op verschillende met elkaar verbonden zaken kan liggen. We helpen met spieren en spierfunctie door middel van krachtraining, met algemene dagelijkse levensinrichting door een nadruk op functionele en balanstraining, met de conditie aan de hand van duurtraining en ten slotte met de ademspierkracht door middel van ademspiertraining.

  Ik heb niet op de IC gelegen, kan de fysiotherapeut mij helpen na corona?

  Ook als u niet op de IC heeft gelegen terwijl u corona had, kan het toch voorkomen dat u langdurige klachten ontwikkelt. Een veelvoorkomende klacht na corona is longfibrose, waarbij het longweefsel niet goed meer werkt, waardoor de conditie zeer naar beneden kan gaan en wat weer tot andere klachten kan leiden. Ook hier kan de fysiotherapeut u helpen met een individueel behandelplan, gericht op spierfunctie, conditie en revalidatie.

  Wilt u meer informatie over fysiotherapie na corona, of wilt u een afspraak maken voor een intakegesprek in de regio Leeuwarden? Neem vandaag nog contact op First Fysio.

  Andere Veel Gelezen Artikelen