Sportfysiotherapie

Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen en voorkomen van sportblessures. Daarnaast kan een sportfysiotherapeut kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen en kinderen, gericht helpen om beter te bewegen. Hij gebruikt hierbij sport als onderdeel van de therapie. Ook begeleidt hij sporters op weg naar een bepaalde sportprestatie, bijvoorbeeld met de opbouw naar het lopen van een marathon en mensen die erg graag aan sport willen gaan doen maar die moeite hebben om dit goed op te pakken.

Het werk van een sporttherapeut


In de basis behandelt een sportfysiotherapeut opgelopen blessures. Meestal zijn dit blessures aan knieën, enkels en schouders, maar in principe kunnen blessures voorkomen aan alle spieren en gewrichten. Een sportfysiotherapeut richt zich tijdens een behandeling echter niet altijd alleen maar op het herstel van de opgelopen blessure, er worden vaak ook andere spiergroepen getraind die nog wel belastbaar zijn, om hier achteruitgang in te voorkomen of om bepaalde functies, tijdelijk, over te nemen. Daarnaast geeft een sportfysiotherapeut advies en voorlichting en geeft hij of zij specifieke trainingen om te zorgen dat blessures niet optreden. Er wordt veel samengewerkt met sportartsen, chirurgen en sportmasseurs en tegenwoordig is een sportfysiotherapeut ook vaak verbonden aan sportverenigingen en sportbonden.

Waarom een speciale sportfysiotherapeut?


Als een blessure door een sportfysiotherapeut behandeld wordt, dan is de benaderwijze ietwat verschillend van een gewone fysiotherapeut Dit komt omdat een sportfysiotherapeut heel functioneel en heel sport specifiek traint, waardoor het vaak alweer snel mogelijk is om op het oude niveau de trainingen te hervatten. Als dit nodig is, voert hij of zij overleg met de trainer zodat ook hier een samenwerking ontstaat die gericht is op een juist herstel en een snelle hervatting van het sporten op het oude niveau.

Voor een sportfysiotherapeut hebt u geen verwijzing nodig. Of u - een deel van - de kosten van uw behandeling vergoed krijgt van uw ziektekostenverzekeraar is echter wel afhankelijk van de manier waarop u verzekerd bent. De kosten worden meestal vergoed volgens de dekking van algemeen fysiotherapeut, maar dit zit niet in de basisverzekering. Neem daarom altijd van tevoren contact op met uw ziektekostenverzekeraar zodat u niet voor onverwachte financiële verrassingen komt te staan.

0
Feed