Fraud Blocker
Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00
manuele therapie

Manuele therapie, wat is het?

Manueel betekent ‘met het gebruik van de handen’ en dat is dan ook precies wat een manueel therapeut doet. Wordt bij fysiotherapie zeer frequent gebruik gemaakt van apparatuur, bij manuele therapie worden klachten van het bewegingsapparaat, zoals houdingsproblemen en/of pijn, behandeld door op gewrichten en spieren te duwen, ze te bewegen en ze te manipuleren.
Pagina Inhoud
  Add a header to begin generating the table of contents

  Hoe gaat manuele therapie in zijn werk?

  Bij manipulatie wordt op een gecontroleerde, gedoseerde manier een korte beweging, oftewel een impuls, gegeven. Dit is een beweging met vaak een hoorbaar ‘knappend’ geluid en deze beweging kan de cliënt niet tegenhouden. Deze impuls is op zich niet pijnlijk maar geeft vaak wel een kortstondig vreemd gevoel. Meestal nemen de klachten direct af en is er minder pijn. Ook is de bewegingsvrijheid vaak direct beter na een behandeling. Manuele therapie is echter niet alleen gericht op het ‘handenwerk’. Omdat een manueel therapeut het lichaam als een geheel ziet (een holistische benadering) en klachten zich op een andere plek kunnen uiten dan waar ze ontstaan zijn, horen ook het geven van uitgebreide instructies en leefstijladviezen bij de behandeling.

  Manuele therapie, voor wie?

  Manuele therapie is eigenlijk geschikt voor iedereen die problemen ondervindt bij het bewegen. Maar het is met name bedoeld voor mensen met pijn en beperkingen in gewrichten in de rug, de nek en de heup, door een aandoening of (sport)blessure. In principe kan iedereen die kampt met lichamelijke klachten veroorzaakt door bewegen, geholpen worden.

   

  Manuele therapie bij sportblessures

  U kunt manuele therapie ook inzetten om sportblessures te voorkomen. De manueel therapeut geeft u bewegingsadviezen waardoor u risico’s vermindert. Toch een blessure? Zorg dat deze niet chronisch wordt. Met een goede revalidatie en goede begeleiding, soms voorzien van een oefentherapeutisch programma, kan een manueel therapeut u beslist goed helpen.

  Manuele therapie is geen wettelijk beschermde titel. Overweegt u een manueel therapeut te bezoeken? Informeer dan altijd of deze is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele therapie (NVMT). Alle manueel therapeuten die de specifieke masteropleiding manuele therapie hebben gevolgd, zijn hierbij aangesloten. Bij onze manueel therapeut bent u dus in goede handen.

  Behandeld worden door een betrouwbaar manueel therapeut? Neem dan eens contact op met First Fysio in Leeuwarden!

  Andere Veel Gelezen Artikelen