Bezoek Ons
Archipelweg 109, Leeuwarden
Routebeschrijving
Openingstijden
Ma - Do: 9.00 - 21.00
Vr: 9.00 - 17.00

Bekkenbodem Fysiotherapie 

Bekkenbodemfysiotherapie is misschien een nieuwe term voor u en u vraagt zich misschien af hoe een fysiotherapeut uw bekkenbodemproblemen kan oplossen. Sinds de laatste paar jaar is er een verbazingwekkende ontwikkeling op het gebied van fysiotherapie die heeft geleid tot de formulering van een gespecialiseerde tak genaamd “Bekkenbodemfysiotherapie”.

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Bekkenbodem aandoeningen

Bekkenbodem aandoeningen worden veroorzaakt door zwakte of letsel van de spieren, ligamenten of bindweefsels van de bekkenbodem. Sommige mensen worden zelfs geboren met zwakke spieren en banden die de bekkenbodem ondersteunen, waardoor zij een groter risico lopen bekkenbodem aandoeningen te krijgen. Andere oorzaken van bekkenbodem disfunctie kunnen zijn:

 • Zwaarlijvigheid of overgewicht
 • Zwangerschap
 • Menopauze
 • Operaties aan het bekkengebied
 • Ouderdom

Enkele tekenen en symptomen van bekkenbodem aandoeningen zijn:

 • Pijn die brandend of pijnlijk kan zijn en aanwezig is in de onderzijde van de maag, het bekken, de blaas, het rectum of de vagina. De pijn is de hele tijd aanwezig of wordt verergerd door lichaamsbeweging, seksuele activiteit, langdurig zitten en andere activiteiten. 
 • Incontinentie of pijnlijk urineren
 • Gespannen bekkenspieren of spierspasmen
 • Onregelmatige stoelgang
 • Seksuele disfunctie
bekkenbodem vrouw

Fysiotherapie bij bekkenbodemproblemen

Een professionele en bekwame fysiotherapeut kan uw bekkenbodemproblemen gemakkelijk oplossen en snel verlichting van de pijn geven. De volgende bekkenbodem aandoeningen zijn goed te behandelen met fysiotherapie,

 • Chronische bekkenpijn
 • Vaginale pijn
 • Pijn in heup of lage rug
 • Verzakking van het bekkenorgaan
 • Dyspareunie, d.w.z. pijnlijke geslachtsgemeenschap als gevolg van letsel aan de bekkenbodem structuren of wanneer de bekkenspieren te veel gespannen zijn
 • Pijnlijk blaassyndroom
 • Onregelmatige, pijnlijke stoelgang
 • Incontinentie
 • Urine-uitval
 • Pijnlijk urineren
 • Prenatale zorg
 • Verzorging na de bevalling
 • Pudendus neuralgie
 • Constipatie

Bekkenbodemfysiotherapie behandelt niet alleen deze aandoeningen, maar kan ook uw bekkenspieren versterken en uw leven gemakkelijker maken.

bekkenbodem fysiotherapie

Fysiotherapeutische diagnose van bekkenbodem aandoeningen

De diagnose van bekkenbodem aandoeningen is gebaseerd op de volgende protocollen:

 • Uw fysiotherapeut stelt een onderzoek in na het verkrijgen van de volledige anamnese van uw darm- en blaasfunctie, seksuele functie, en andere relevante medische onderzoeken.
 • De fysiotherapeutische beoordeling begint met het houdingsonderzoek.
 • Daarna wordt u gevraagd een uitgebreid lichamelijk onderzoek te ondergaan, dat gebruikt wordt voor de evaluatie van bekkenaandoeningen en voor het vaststellen van de zwakte van de bekkenspieren.
 • De flexibiliteit en kracht van de spieren rond de onderrug, de heup en het bekkengebied worden ook beoordeeld.
 • Het volgende deel van de beoordeling omvat een inwendig onderzoek. Bij vrouwen wordt het vaginale of rectale gebied inwendig onderzocht, terwijl bij mannen het rectale gebied wordt beoordeeld. Het inwendig onderzoek wordt echter alleen gedaan als de patiënt zich daar prettig bij voelt.

Fysiotherapeutische behandeling voor bekkenbodemaandoeningen

Bekkenbodemrevalidatie omvat elektrotherapie, manuele therapie, stretching en verschillende andere oefeningen die uw spieren ontspannen en sterker maken. Hieronder vindt u een kort inzicht in enkele van de bekende technieken en oefeningen die voor bekkenfysiotherapie worden gebruikt.

 • Kegels oefeningen: Kegels oefeningen worden veel gebruikt voor de behandeling van bekkenbodem disfuncties en het verbeteren van de symptomen. Kegels kunnen worden gedaan door het samentrekken en ontspannen van de bekkenspieren en is gunstig voor de behandeling van incontinentie, pijnlijk urineren en pijn tijdens seksuele activiteit.
 • Versterkende oefeningen:  Deze oefeningen richten zich op de bekkenspieren en -banden, en versterken uw bekkenstructuren. Bij vrouwen, vooral na de zwangerschap, zijn versterkende oefeningen heel belangrijk omdat ze de lage rugpijn verlichten, de darm- en blaascontrole verbeteren en de seksuele gezondheid bevorderen.
 • Biofeedback: Biofeedback wordt gedaan om de verbeteringen in uw bekkenbodemgebied te controleren. Hiervoor zal uw fysiotherapeut elektroden gebruiken en de bewegingen van de bekkenspieren controleren. Dit stelt uw arts in staat om de vooruitgang te beoordelen en betere behandelplannen op te stellen voor een snel en meer effectief herstel.
 • Ontspanningsstrategieën: Zoals yoga, meditatie, of ontspanningsoefeningen om betere en snellere resultaten te bereiken.
 • Elektrotherapie: Gecontroleerde en milde elektrische stimulatie of TENS wordt gebruikt om spierspasmen te behandelen, pijn te verminderen, ontspanning te bevorderen en de bekkenspieren voor te bereiden op oefeningen.
 • Manuele therapie: Dit omvat triggerpoint-therapie waarbij druk wordt uitgeoefend op verkrampte plekken op de spieren om ze los te maken en de pijn te minimaliseren.

Bekkenbodemfysiotherapie voor vrouwen

Bekkenbodemfysiotherapie biedt enorme voordelen voor zowel mannen als vrouwen. Deze oefeningen zijn echter nuttiger en worden sterk aanbevolen voor vrouwen vanwege hun complexe anatomie en fysiologie van de voortplanting. 

Bekkenfysiotherapie bereidt vrouwen voor op een veilige en gezonde zwangerschap en zelfs na de bevalling kunnen deze oefeningen wonderen doen bij de revalidatie van het bekkengebied. Ook tijdens de menopauze kan bekkenfysiotherapie problemen als incontinentie, bekkenpijn, een zwaar gevoel en verhoogde aandrang onder controle houden. 

In het algemeen heeft bekkenbodemfysiotherapie het potentieel om de gezondheid van vrouwen te maximaliseren en de kwaliteit van hun leven aanzienlijk te verbeteren. 

Fysiotherapie First Fysio heeft therapeuten voor o.a.

fysiotherapeut

Algemene Fysiotherapie

Heeft u last van uw rug, nek, been of arm? Of ondervindt u andere fysieke problemen? Bij First Fysio in Leeuwarden wordt algemene fysiotherapie ingezet als u last heeft van beginnende of al aanwezige klachten aan uw bewegingsapparaat. Denk hierbij ook aan klachten aan het hart of de longen.

Wanneer u in het dagelijks leven gehinderd wordt door een reumatische aandoening of neurologische problematiek, zoals reumatoïde artritis, CVA of multiple sclerose wordt u door uw fysiotherapeut actief begeleid met oefentherapie.

Kinderfysiotherapie

Spelenderwijs bewegen met kinderfysiotherapie in Leeuwarden. Als ouder twijfelt u wellicht wel eens aan de ontwikkeling van uw kind. Maar wanneer moet of kunt u met uw kind naar een Kinderfysiotherapeut?

Verschillende oorzaken kunnen leiden tot een vertraagde of afwijkende ontwikkeling. Sommige kinderen ondervinden veel hinder door een verkeerde houding of een verkeerd aangeleerde motoriek. 

Manuele Therapie

Heeft u klachten waarbij u één of meerdere gewrichten minder goed kunt bewegen? En geeft de bewegingsbeperking soms pijn? In normale omstandigheden herstelt een lichaam zichzelf, maar soms lukt dat niet. Met behulp van manuele therapie wordt de oorzaak van uw klachten aangepakt. Uw manueel therapeut verhelpt ‘blokkades’ in uw lichaam waardoor het zichzelf weer kan herstellen. Na een behandeling beweegt u zich makkelijker en heeft u minder pijn.

Postoperatieve Fysiotherapie

Na een operatie of grote ingreep maken patiënten zich zorgen over hun afnemende spierkracht en vragen zich af wanneer ze weer kunnen lopen en hun volledige potentieel weer kunnen bereiken. Bovendien bestaat het risico op het ontstaan van doorligwonden of decubitus als gevolg van de immobilisatie en de langdurige druk, en in sommige gevallen is er zelfs kans op permanente spieratrofie. Om al deze zorgen en risico’s te bestrijden, worden patiënten onmiddellijk na de operatie doorverwezen naar een fysiotherapeut voor postoperatieve revalidatie.

Psychosomatische Therapie

Psychosomatische fysiotherapie is een gespecialiseerde interventie die wordt gebruikt voor de revalidatie van psychosomatische aandoeningen.

Psychosomatische stoornissen zijn moeilijk te verklaren vanuit een medisch perspectief, daarom geloven mensen dat deze stoornissen “denkbeeldig” zijn en in werkelijkheid niet bestaan. Psychosomatische stoornissen bestaan echter wel degelijk en zijn een van de belangrijkste oorzaken van lichamelijke en emotionele handicaps.

Bekkenbodem Fysiotherapie

Bekkenbodemfysiotherapie houdt zich bezig met het versterken en revalideren van bekkenbodemstructuren, waaronder spieren, ligamenten en andere zachte weefsels.  De bekkenbodem is een trechtervormige structuur die de bekkenholte scheidt van de perineale regio en is een kwetsbaar gebied, vooral bij vrouwen. Daarom is het een potentiële plaats van spierzwakte en letsel, samen met andere aandoeningen.

Medical Taping

Medical Taping of kinesiologie taping is een revolutionaire therapeutische ingreep die is ontworpen om spieren en gewrichten te beschermen tegen letsel en hun functionaliteit te maximaliseren. Kinesiologie Taping bestaat uit katoen, kleefstof en elastaan én wordt geleverd in de vorm van kleurrijke stroken of banden.

Waarschijnlijk heb je dergelijke taping al eens gezien op de lichamen van atleten, meestal op hun schouders en knieën. 

Post-COVID-19 Revalidatie

Post-COVID Revalidatie Het Coronavirus of COVID-19 is een infectieziekte van de luchtwegen die milde tot ernstige symptomen vertoont. Veel mensen lijden aan de milde aanval van COVID-19 en herstellen binnen een paar dagen. Aan de andere kant worden sommige mensen ernstig ziek en hebben uitgebreide behandelingen en ingrepen nodig voor een volledig herstel. Zelfs ná het herstel ondervinden patiënten aanzienlijke naweeën en moeten zij verdere therapieën ondergaan om hun normale leven weer op te pakken.

Artikelen over Manuele Therapie